Aminokiseline pomažu u oporavku od operativnih zahvata

Odavno je poznato da esencijalne aminokiseline igraju bitnu ulogu u izgradnji mišićnog tkiva u tijelu. Moraju biti prisutne u prehrani ili konzumirane pomoću dodataka prehrani jer se ne proizvode ili skladište u tijelu. Aminokiseline razgranatog lanca (BCAA) povećavaju sposobnost tijela za sintezu proteina i obnavljanje mišića, transport energije do mišića i sprječavanje raspada mišićnog tkiva.

Novija istraživanja pokazala su da suplementacija aminokiselinama pomaže u oporavku od operativnih zahvata jer ima posebne koristi za pacijente koji su imali npr. operacije koljena. Metabolizam mišića nakon ozljede ili operacije karakterizira raspad mišićnog proteina kao supstrata za proizvodnju energije te posljedični gubitak mišićne mase i gubitak tjelesne težine.

Esencijalne aminokiseline razgranatog lanca (BCAA) koje uglavnom opskrbljuju skeletne mišiće uključene su u nedavne studije in vitro i in vivo istražujući posebne antikataboličke i regulirajuće učinke na skeletne mišiće.

Jedno znanstveno istraživanje je provedeno 2013. na Sveučilištu u Oregonu u SAD-u, a objavljeno je u 'Journal of Clinical Investigation'. Tim koji je vodio prof. Hans Dreyer procjenjivao je skupinu pacijenata koji se oporavljaju od operacije koljena, poznate i kao artroplastika koljena (TKA). Njihova su se istraživanja usredotočila na čest problem atrofije odnosno propadanja mišića natkoljenice, kvadricepsa.

Dok operacija rekonstrukcije koljena uklanja bol i invalidnost, pacijenti koji se oporavljaju od operacije i dalje se bore sa slabošću i smanjenim rasponom pokreta uslijed gubitka mišića. Kontrolnoj skupini dodijeljen je placebo neesencijalnih aminokiselinskih dodataka, dok je drugoj skupini prepisan dodatak koji sadrži esencijalne aminokiseline (BCAA).

Kada je gubitak mišićne mase mišića natkoljenice, kvadricepsa, izmjeren šest tjedana nakon operacije, ustanovljeno je da je kontrolna skupina koja je primala placebo prosječno zabilježila gubitak od 18,4% mase mišića. Grupa koja je konzumirala esencijalne aminokiseline imala je prosječni gubitak od svega 6,2%. Obje su skupine pokazale istu količinu atrofije u neoperiranoj nozi. Također su obavljena funkcionalna mjerenja, i prije operacija koljena i nakon šest tjedana nakon operacije, ispitivane su sposobnosti pacijenata da izvršavaju niz osnovnih fizičkih zadataka kao što su ustajanje sa stolice, hodanje na male udaljenosti, penjanje i spuštanje stepenicama. Kontrolna skupina koja je uzimala placebo trebala je 32% vremenski duži period za vraćanje na stanje prije operacije koljena. Suprotno tome, pacijenti koji su primali esencijalne aminokiseline nisu trebali više vremena za obavljanje zadatka u odnosu na stanje prije operacije.

Liječnici uključeni u postoperativnu njegu pacijenata s operacijom koljena pozdravili su te rezultate kao značajan napredak. Ta strategija nudi isplativ način za započinjanje procesa rehabilitacije i ubrzavanje vremena oporavka. Posebno treba napomenuti da je činjenica da su se funkcionalna poboljšanja u ispitivanoj skupini a BCAA dogodila četiri tjedna nakon prestanka konzumacije esencijalnih aminokiselina kroz dodatke prehrani. To podrazumijeva da su blagodati konzumacije dugotrajni i da će i dalje pozitivno djelovati na obnavljanje izgubljene mišićne mase kvadricepsa tijekom više tjedana nakon uzimanja dodataka esencijalnih aminokiselina.

U drugom istraživanju proučavani su antikatabolički učinci BCAA kod 35 pacijenata koji su bili pod ozljedom umjerene težine koja je zahtijevala operaciju. Na nasumični način pacijenti su suplementirani pet dana počevši odmah nakon operacije s otopinom aminokiselina koja sadrži 22, 35 ili 100% BCAA. Svi su bolesnici preživjeli operaciju i nije bilo većih postoperativnih komplikacija.

Nakon operativnog zahvata na koljenu, pacijenti koji su primali dodatke prehrani na bazi esencijalnih  aminokiselina prije i neposredno nakon operacije pokazali su bolje rezultate odmah i 6 tjedana postoperativno, u usporedbi s pacijentima koji su primali placebo, prema predavaču na američkoj akademiji tijekom godišnjeg sastanak ortopeda kirurga. David J. Mayman, dr. med., predstavio je rezultate nasumičnog kontroliranog ispitivanja u kojem su tri liječnika u bolnici za specijalnu kirurgiju dva puta dnevno prije ili neposredno nakon operacije pacijentima davali nadopunu prehrani od 20 g aminokiselina (BCAA) ili placebo. Mayman i kolege procjenjivali su funkciju pacijenata koji su mogli hodati i bili otpušteni na kućnu njegu nakon operacije kako bi utvrdili rezultate.

Dopuna prehrani aminokiselinama prije i prva 2 tjedna nakon operacije siguran je i jednostavan način za poboljšanje oporavka pacijenata nakon operacije. To bi trebalo smatrati dijelom post-operativnog tretmana nakon potpune rekonstrukcije koljena, uz napomenu kako široka dostupnost komercijalnih dodataka prehrani na bazi BCAA omogućava brzo prihvaćanje ove prakse.

Uz navedeno, nisu postojale razlike u bilo kakvim komplikacijama nakon operacija između dviju skupina, kontrolne i one s BCAA dodacima prehrani, zaključio je Mayman. Rezultati istraživanja sugeriraju da će rana prehrambena potpora aminokiselinama u post-operativnom razdoblju rezultirati ravnotežom dušika u stanicama i da je konzumacija tri BCAA aminokiseline samo u post-operativnom stanju učinkovita u sprječavanju katabolizma mišića.

Iz navedenih je razloga tvrtka B!TONIC dizajnirala proizvod pod imenom PLATINUM AMINOVITAL koji sadrži terapeutske doze tri esencijalne BCAA aminokiseline L-valin, L-izoleucin i L-leucin u omjeru 2:1:1 s ciljem ubrzavanja vremena oporavka nakon teških ozljeda ili operacija nakon kojih je kompromitiran i naš probavni sustav te time i apsorpcija hranjivih nutrijenata iz hrane. Uz tri esencijalne aminokiseline u proizvodu se nalazi mineral magnezij u formi citrata (dokazano najveće bioraspoloživosti od svih magnezijevih soli) te neesencijalna aminokiselina taurin koja osigurava dodatne benefite u vidu očuvanja mišićne mase, osiguravanja energije za svakodnevne zadatke te za poboljšanje performansi tijekom fizičkih aktivnosti i rehabilitacije nakon operativnih zahvata ili ozljeda