Celijakija

U zadnje vrijeme je sve veća prevalencija celijakije ili intolerancije na gluten. Unosilo mi je nemir da osobe koje nisu niti dijagnosticirale celijakiju ili intoleranciju prema glutenu odluče proglasiti gluten ubojicom i preći na bezglutensku prehranu. Sada malo drugačije promatram situaciju, ali daleko od toga da uživljenici u trendove ne stvaraju iskrivljene predodžbe o mnogočemu danas pa tako i o glutenu.

Celijakija je bolest koja se primarno manifestira kao oboljenje tankog crijeva narušeno mikrouplama često nevidiljivima kolonoskopijom. Tri su ključna elementa za razvoj celijakije: gluten, genska predispozicija i imunosni odgovor. Prvenstveno zbog mikroupala koje prelaze u cijelokupnu upalu tankog crijeva, zatim  dolazi do atrofije crijevnih resica čime dolazi do nemogućnosti apsorpcije nutrijenata. Tada osoba gubi na kilaži i to su već kritični primjeri osobe oboljele od celijakije. Međutim celijakija je osobito specifična i manifestira se individualno i kroz šarenu kliničku sliku. Kod nekih osoba se manifestira samo oboljenjima izvan tankog crijeva poput osteoporoze, anemije, neplodnosti, konstipacije, nadutosti, dermatitisima. Razlikovanje simptoma oboljenja je najčešće vrlo teško pa osobe godinama lutaju od doktora do doktora bez ikakvih suvislih zaključaka.  Još uvijek za bolest vrijedi model “sante leda” Richarda Logana iz 1990. On je usporedio vidljivi dio sante leda (1/10) s dijanosticiranim slučajevima, a onaj veći dio sante leda (9/10) koji je ispod površina s nedijagnosticiranim bolesnicima. Koji su razlozi za takav omjer? Vrlo šarena slika kako se sama bolest može manifestirati je ono što se često zanemaruje jer je još uvijek zlatni standard za dijagnostiku celijakije kolonoskopija. U znanstvenom radu od Silvije Čuković-Čavke i suradnika sa zavoda za gastroenterologiju u KBC-u Zagreb navodi se kako bi se u obzir trebali uzeti i svi popratni simptomi kako bi se poboljšala dijagnostika same bolesti.

Kako djelovati ako prepoznajete simptome?

Celijakija se liječi isključivo striktnom i doživotnom bezglutenskom prehranom. U takvoj prehrani su isključene žitarice koje sadržavaju gluten: pšenica i njene razne varijacije (durum, semolina, pir, kamut, bulgur), raž, ječam, tritikale, a isto tako i zob jer iako sama po sebi ne sadrži gluten često je onečišćena u procesu skladištenja i obrade.

Ono što je najbolje u vezi celijakije je da vas natjera da ste kreativni u kuhinji. I kada ste malo kreativni vrlo se lako nostiti s bezglutenskom prehranom. Prvenstveno tu su namirnice koje koristimo u svakodnevnoj prehrani poput riže, krumpira, kukuruza, mesa, ribe, voća i povrća.  Zatim imate ogroman asortiman proizvoda koji su označeni sa “bez glutena” gdje se nalazi znak prekrižene pšenice kao univerzalni znak za oznaku namirnica bez glutena. Tako su i naši B!TONIC proizvodi bez glutena. Kako kreativnost raste tako unosite u vaše prehanu žitarice poput heljde, amaranta, slanutka, leće, prosa, graška, kvinoje, tapioke, soje i divlje riže. I tako kombinirate razne vrste kruhova ovisno o raspoloženju i idejama tog dana. Simptomi se povlače puno brže kod djece dok kod odraslih treba vremena dok se crijevne resice oporave. Naravno da je svaki početak težak i zahtjeva dosta discipline i odricanja, ali odmicanjem vremena i redukcijom simptoma vraćate svoj organizam u stanje normale.