Folna kiselina ili B9

Folna kiselina je potpuni naziv za jedan vitamin iz kompleksa B vitamina, točnije vitamin B9. Kada pričamo o ovom vitaminu najveći je naglasak na trudnoću i na vrijeme kada se trudnoća planira jer je ovaj vitamin krucijalan u periodu prije trudnoće i za vrijeme trudnoće, a za točne količine suplementacije i period u kojemu je potreban fokus na folnu kiselinu saznajte u nastavku teksta.

Folna kiselina ili folat igra najbitniju ulogu u formiranju crvenih krvnih stanica i u formiranju neuralne cijevi u fetusa. Crvene krvne stanice prenose kisik u tijelu i nedovoljnom količinom crvenih krvnih stanica u tijelu može doći do razvoja anemije. Anemija se manifestira kao oboljenje u kojemu zbog manjka crvenih stanica, pa samim tim i manjkom kisika u tijelu dolazi do umora, slabosti i bljedoće. Folna kiselina je esencijalna u periodu prije i tijekom trudnoće kako bi se neuralna cijev fetusa mogla pravilno razviti u mozak i kralježnicu.

 

Izvori

  • Putem hrane: špinat, orašasti plodovi, leguminoze. Često folnu kiselinu možemo naći kao dio obogaćene hrane kao što su tjestenina, kruh, žitarice.
  • Kao dodatak prehrani: većina dodataka prehrani sadržava preporučene dnevne unose (400 μg)

 

 Ciljane skupine

  • Žene prije i tijekom trudnoće. Nedovoljnim unosom folne kiseline može doći do defekta neuralne cijevi (Spina bifida). Ovi problemi nastaju u prvim tjednima trudnoće, kada žene još ne znaju da su u drugom stanju. Folna kiselina može preventivno djelovati na neke druge defekte i pomoći da se trudnoća dovede do kraja bez komplikacija. Preporuča se konzumacija suplemenata sa folnom kiselinom preventivno u reproduktivnoj dobi.
  • osobe sklone anemiji. Nedovoljnom konzumacijom folne kiseline može doći do anemije koja se češće javlja kod žena nego kod muškaraca.

 

Potrebne količine

  • Kod planiranja trudnoće: 400 μg
  • U prvom tromjesečju: 400 μg
  • U druga dva tromjesečja: 600 μg
  • Tijekom dojenja: 400 μg

 

Preporuka

Moja preporuka bi bila posegnuti sa dodacima koji sadrže sve vitamine B skupine, kao što je naša Rosa Spirit B!TONIC. Zašto je to bitno? Zbog toga što vitamini B skupine ulaze jedni drugima u metabličke puteve u organizmu i uzajamno pomažu pri aktivaciji neaktivnih oblika, kako bi ih organizam mogao na taj način iskoristiti. Odsustvom nekih vitamina B skupine dolazi do nemogućnosti iskorištavanja i onih unesenih. Zato kod nužne suplementacije za vitaminima B skupine, uvijek posegnite za B kompleksom.