Idealan omjer Omega-6 i Omega-3 masnih kiselina - zašto je bitan?

Kako je spomenuto u prvom blogu na ovu temu, velika je važnost uklanjanja deficita iz naše prehrane, a među bitnijim deficitima se definitivno izdvajaju dvije grupacije nezasićenih masnih kiselina koje tijelo ne može napraviti, a to su omega-3  i omega-6 višemasne kiseline. Kako ih ljudski ih organizam nije u mogućnosti sam sintetizirati, nužan je njihov unos hranom. Upravo radi toga nazivaju se esencijalnim masnim kiselinama. Naša je prehrana bogata omegama-6 dok je unos omegi-3 problematičan u velikom broju kućanstava. Zašto je njena konzumacija toliko bitna:

Dobrobiti Omega-3 nezasićenih masnih kiselina

Omega-3 održava membrane naših stanica „fluidnijima“ što nam donosi važne benefite:

  • kada su membrane moždanih stanica relativno fluidne, neurotransmiteri poput serotonina se lakše prenose. Dobivanje EPA/DHA u ranoj životnoj dobi pomaže razvoju mozga, a kasnije u životu će prevenirati ili usporiti neurodegenerativne promjene. Zbog ravnoteže kemije serotonina pomaže u borbi s mentalnim stanjima poput depresije
  • kada su membrane mišićnih stanica fluidnije povećava se osjetljivost na inzulin, a tolerancija na velike promjene količine inzulina u krvi je bolja – bolja kontrola razine šećera u krvi

Ove masti također imaju ulogu u drugim područjima poput kardiovaskularnih funkcija, funkcija živčanog sustava i zdravlja imunosnog sustava.

Omega-3 masne kiseline se smatraju protuupalnima:

- otvaraju i šire naše krvne žile

- smanjuju upalne procese

- preveniraju koagulaciju krvi

- smanjuju bol

- proširuju naše dišne puteve.

Pro-upalno djelovanje Omega-6 masnih kiselina

Omega-6 masne kiseline naše tijelo također ne može sintetizirati. One se smatraju pro-upalnima, a njihovo djelovanje je suprotno od učinaka omege-3:

  • sužavaju krvne žile
  • promiču upalne procese
  • uzrokuju koagulaciju krvi
  • povećavaju bol
  • sužavaju naše dišne puteve.

Ovi procesi zvuče nezdravo, ali trebamo ih. Bez njih ne bi mogli zacjeljivati ozljede ili oporavljati se od teških treninga. 

Određeni nutrijenti imaju krucijalnu ulogu u našem zdravlju. Korisni spojevi prisutni u povrću, voću, ribama i morskim plodovima čine nas zdravijima i otpornijima na čitav niz potencijalnih zdravstvenih problema.  Među svima, omega-3 i omega-6 masne kiseline se nameću kao ključne namirnice koje ćemo teško unijeti osnovnom prehranom pa bi bilo dobro razmotriti njihovu suplementaciju. Omega-3 i omega-6 se međusobno konfrontiraju prema djelovanju, ali potrebne su nam obje vrste tih nezasićenih masnih kiselina i njihova ravnoteža u našoj prehrani je ključna.

Kako ostvariti idealan omjer Omega-6 i Omega-3 masnih kiselina

Ljudska vrsta se razvila hraneći se raznoliko, a prehrana je uključivala: morske životinje (ribe, morske plodove i alge), manju i veću divljač (uključujući gmizavce i insekte), jaja, orašaste plodove i sjemenke te različite tipove biljaka. U počecima razvoja ljudskog roda ljudi su jeli gotovo sve što su mogli od tijela ulovljenih životinja, uključujući mekane kosti i koštanu srž, organe, mozak, hrskavice, oči, riblja jaja te kožu. Ne samo da im je to sve dalo čitav spektar nutrijenata, minerale i željezo, dalo im je i  izbalansiran omjer konzumiranih omega-6/omega-3 masnih kiselina. Istraživanja su pokazala da je u prehrani naših davnih predaka taj omjer iznosio oko 2:1 do 8:1 u korist omege-6.

Trenutno, u sjevernoj Americi i zapadnoj Europi, taj omjer iznosi oko 10:1 pa čak do 20:1. Prehrana razvijenih nacija uglavnom uključuje hranu koja je siromašnija omegama-3, a bogatija omegom-6, posebice iz ulja u procesuiranoj i prženoj hrani.

Da bi popravili taj omjer smjernice su:

  • konzumirati manje industrijski procesuirane i obrađene hrane i masti
  • konzumirati raznolikiju prehrani na bazi hrane biljnog i životinjskog porijekla, posebno masniju ribu (tuna, losos, plava morska riba) i divljač
  • kada ste se pozabavili s gornje dvije točke razmotrite suplementiranje omege-3 iz izvora poput ulja riba ili algi. Pritom je ključno paziti da suplement ima što veći udio EPA/DHA masnih kiselina, a ne samo ALA omega-3 kiselinu koju već unosimo prehranom.

 

Iz navedenih je razloga tvrtka Lifecare essentials razvila proizvod GOLDEN OILS u paleti proizvoda B!TONIC sa 100mg DHA i 50mg EPA po dnevnoj dozi od 3 kapsule, dobivenih iz algi obitelji Thraustochytridi, roda Schizochytrium. Kod kapsula omega-3 masnih kiselina nastalih metabolizmom morskih algi izbjegavaju se problemi s okusom i mirisom koji se često povezuju s omega-3 proizvodima dobivenim iz ribljeg ulja.