Inulin

Inulin je oligosaharid koji pronalazimo u raznim namirnica poput voća, povrća, te u sastavu nekih biljaka. Oligosaharid je ugljikohidrat sastavljen od desetak ugljikohidratnih komponenti. U slučaju inulina je fruktoza ugljikohidrat koja je povezana u lance od desetak fruktoza.

Inulin je komponenta koja se ne probavlja kroz probavni trakt već putuje do crijeva gdje služi kao hrana “dobrim bakterijama” odnosno bakterijama koje su poželjne u našim crijevima. Točnije rečeno inulin je prebiotik, a dobre bakterije u crijevu su probiotici. Inulin tim putem potiče rast posebnih vrsta bakterija koje doprinose funkciji crijeva i općeg zdravlja. Jačanjem funkcije dobrih bakterija osigurava se zdrava mikroflora crijeva i samim time lakše odvijanje svih potrebnih funkcija u crijevima. Također poboljšanom funkcijom crijeva se potiče imunitet i otpornost organizma na loše mikroorganizme.

 

Korištenje kod:

  • Zatvora: inulin pomaže kod zatvora u djece, odraslih i starijih osoba.
  • Dijabetesa: inulin može pozitivno djelovati na razinu šećera u krvi kada se koristi paralelno sa lijekovima za dijabetes.
  • Visoke razine triglicerida u krvi: uočeno je da kod osoba koje imaju povišene razine triglicerida u krvi, konzumacijom inulina, je došlo do redukcije triglicerida za 7.5 %.
  • Gubitka kilograma: konzumacija inulina je pokazala male učinke na smanjenje tjelesne mase kod osoba sa povišenom tjelesnom masom i kod pretilih osoba.

 Interakcije: u znanstvenoj literaturi nema naznačenih interakcija.

 Doziranje:

  • Kod zatvora: 15-40 grama na dan tijekom 4 tjedna
  • Kod dijabetesa: 10 grama na dan kroz 8 tjedana
  • Kod visoke razine triglicerida: uobičajena doza inulina je 14 grama na dan
  • Kod gubitka kilograma: 10-30 grama na dan tijekom 6-8 tjedan

Inulin pronalazimo u B!TONIC Orange Immune koji je naš proizvod za podržavanje imuniteta te u ulozi prebiotika potiče jaču funkciju dobrih bakterija čime se poboljšava funkcija imuniteta. Uz inulin u B!TONIC Orange Immune još su ukomponirani ekstrakt acerole (izvor vitamina C), ekstrakt đumbira i cink. Svaka pojedina komponenta doprinosi jačanju imuniteta i u ovoj formuli djelujući sinergijski stvaraju ambijent najpogodniji za vaš organizam.