Jesu li detox dijete zaista djelotvorne?

Vrijeme božićnih domjenaka, blagdanskih druženja s najmilijima i novogodišnjih tuluma je iza nas. Tijekom blagdana stolovi su bili puni, obroci obilni, a u najdražem društvu uživali smo u hrani, često i u prevelikim količinama. Najljepše doba godine i jest za uživanje u onome što najviše volimo i opuštanje u najdražem društvu. Hrana je, osim što je gorivo za naš organizam, i veliki izvor užitka!

Ipak, nakon početka nove godine, nastupa stvarnost i vraćamo se našim rutinama i novogodišnjim odlukama, među kojima se često nađe i gubitak kilograma. Tada volimo posegnuti za što brzim i radikalnim rješenjem - detox dijetama i režimima.

Kada je riječ o popularnoj temi čišćenja organizma ili detoksikacije, vjerojatno mnogi mislite u sebi: "Detox je sjajan! Osjećat ću se odmorno i napunjeno energijom nakon dobrog procesa čišćenja." To famozno čišćenje, čini se, neće samo "očistiti naše tijelo od toksina", već će otvoriti prostor i za naša ekstremna mišljenja ili stavove. No, kao i kod većine tema vezanih uz nutricionizam, ali i život općenito – striktno držanje za bilo koji ekstremni stav može nas zaslijepiti i uskratiti nam neke važne informacije.

Ako su detox dijete “glup” način ili termin za proces gubitka kilograma, imaju li potencijalne koristi? Treba biti realan i reći da dijelom imaju. Hrana i pića koja se obično preporučaju kao dio detox dijeta su često bogata hranjivim sastojcima, poput:

 • limuna
 • zelenog čaja
 • omega-3 masnih kiselina (posebice DHA i EPA)
 • šarenog voća i povrća

Navedene namirnice pomažu, bolje od nekih drugih, našem tijelu da se nosi s toksinima iz konzumirane hrane i naše okoline. Kad govorimo o konkretnim kemijskim spojevima - biljna verzija glutationa, važnog sredstva za proces detoksikacije organizma, može se naći u raznim prirodnim namirnicama uključujući:

 • šparoge
 • špinat
 • avokado
 • tikvice

No, iako sve navedene namirnice sigurno imaju adekvatna “detox” svojstva, ovim popisima se želi naglasiti kako su prirodne namirnice odličan izbor za svakodnevnu prehranu (ne samo nakon blagdana) te da navedene namirnice imaju neosporne benefite i svakako postoji topla preporuka za njihovu što češću konzumaciju. Ipak, ispravnije je baviti se “širom slikom”.

Već uglavnom svi znamo glavne nutritivne “toksine” u modernoj prehrani, posebice dominantne tijekom božićnih i novogodišnjih praznika. To su redom:

 • višak konzumiranih kalorija
 • prerađeni šećeri
 • višak masti u prehrani
 • višak soli u hrani

Kao što vidimo, ključna riječ je višak! Jednostavno, smanjivanje količina ovih “toksina” poboljšalo bi naše zdravlje i funkcioniranje organizma. To možemo učiniti tako što ćemo jesti najkvalitetniju moguću (nutritivno bogatu) i najsvježiju hranu, pazeći na znakove koje nam naše tijelo daje i nikako ne smijemo ući u proces prejedanja. I da, ne trebaju nam magična čišćenja i detox sokovi!

I dok iza detox dijeta nema jakih dokaza, postoji čvrsta realnost kako živjeti na način koji promovira optimalno zdravlje, sprječava nastanak kroničnih bolesti i drži nas u optimalnoj formi.

Ukratko, to bi bile sljedeće smjernice:

 1. Jedite razumne količine hrane
 2. Izgradite svoje obroke s hranom prirodnog porijekla kad god je to moguće
 3. Pijte dovoljno tekućine, uključujući vodu i čaj
 4. Svakodnevno boravite na suncu i svježem zraku
 5. Redovito vježbajte i znojite se

Doduše, nekad niti naša hrana, kvalitetna i u ispravnim količinama, ne nudi sve blagotvorne nutrijente za naše zdravlje, a kad govorimo o metabolizmu masti svakako na prvo mjesto iskaču omega-3 masne kiseline i kolin. Omega-3 masne kiseline (DHA i EPA, iz algi ako govorimo o veganskim izvorima tih esencijalnih masnih kiselina) se prepisuju i kao lijek kod povišenih masnoća u krvi dok je kolin istaknut od strane EFSA-e (Europska agencija za sigurnost hrane) kao esencijalno bitan i blagotvoran za metabolizam lipida te tretmane stanja masne jetre.

Iz navedenih razloga tvrtka Lifecare essentials je u svojoj paleti proizvoda dizajnirala dodatak prehrani pod nazivom TERRA LIVER. Uz kolin, u sastavu se nalaze ekstrakti kurkume, artičoke i crnog papra. Navedena kombinacija sastojaka pruža maksimalnu prirodnu podršku radu jetre kako bi taj čudesan organ uspješno provodio procese detoksikacije organizma, posebice potrebnog procesa uslijed konzumacije veće količine hrane i alkohola tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana.