Jetra

Jetra je najveći unutarnji organ i odrađuje veliki broj metaboličkih funkcija putem različitih stanica koje sadržava. Hepatocite zauzimaju najveći dio ukupnih stanica jetre. One sudjeluju u izlučivanju proteina i žuči, u metabolizmu kolesterola, te u metabolizmu glukoze i glikogena. Hepatocite također sudjeluju u metabolizmu uree, akutnom faznom odgovoru i procesu zgrušavanju krvi (proizvodi proteini koje sudjeluju kao faktori zgrušavanja). Stanice žučnog kanala sudjeluju u transportu žuči, kontroliraju tok žuči, te izlučuju vodu i bikarbonate kako bi kontolirale pH žuči. Kupfferove stanice sudjeluju u eliminaciji gotovo svih bakterija koje dospiju iz crijeva u jetru. Imaju sposobnost izlučivanja citokina i proteaza, te samim time sudjeluju u metabolizmu proteina kao i eliminaciji stranih tijela. Itove stanice pohranjuju 50 do 80% vitamina A u našem tijelu. Osim što imaju ključnu ulogu u metabolizmu vitamina A, one izlučuju citokine i čimbenike rasta, te imaju važnu ulogu u modulaciji imunosnog odgovora jetre. Također sudjeluju u regeneraciji jetre, izlučuju sastojke izvanstaničnog matriksa te omogućuju kontrolu protoka krvi kroz sinusoidne kapilare jetrenog režnjića.

NAFLD (Non- alchoholic fatty liver disease = bolest masne jetre koja nije uzrokovana prekomjernom konzumacijom alkohola) se karakterizira kao nakupljanje masti u hepotocitima, i to najčešće triglicerida, i može dovesti do ne-alkoholne masne jetre (NASH), ciroze jetre, te karcinoma stanica jetre. Zbog iznimnog porasta pretilosti i dijabetesa tipa 2, NAFLD je postao zabrinjavajuće oboljenje koje je privuklo pozornost zdravstvenih djelatnika, čak sa prevalencijom od 6-35% među odraslima cijelog svijeta. Znanstvenici navode kako je došlo do prevalencije NAFLD zbog zapadnjačkog načina života, te samim time konzumacijom pretežito zasićenih masnih kiselina kroz prehranu.

B!TONIC Terra Liver je proizvod koji štiti vašu jetru i potpomaže oporavku stanica jetre. Ono što Terru Liver čini posebnom je to što se iskazala kao jednistven dodatak prehrani sa vrhunskim blagotvornim sastojcima (artičoka, kolin, piperin i kurkumin) koji uvelike pomažu oporavku jetre, a time i njenoj poboljšanoj funkciji. Samim time što su svi sastojci prirodnog podrijetla i što djeluju sinergistički, povećali smo apsorpciju svakog pojedinog sastojka. Piperin se nalazi u ovom sastavu jer je pokazano da povećava apsorpciju kurkume. Također se preporuča da se kurkumin i piperin kombiniraju sa đumbirom, jer kako je đumbir iz iste porodice kao i kurkuma, djeluju vrlo slično i međusobno uzajamno pojačavaju djelovanje unutar organizma.