Kako ublažiti mamurluk?

Prije svega, moramo napomenuti da nije moguće ubrzati proces raspadanja alkohola u tijelu. Brojna medicinska istraživanja pokazala su da se alkohol u tijelu uvijek razgrađuje istom brzinom. Dakle, ako mislite da će  voda, spavanje, kava, vježba i svjež zrak ubrzati razgradnju alkohola u tijelu, varate se. Voda i vježba na svježem zraku zasigurno pomažu dobrobiti organizma, no ne mogu ubrzati proces degradacije alkohola.

Kolika je onda brzina razgradnje alkohola?

Razgradnja alkohola varira od osobe do osobe i temelji se na spolu, težini, dobi (jetra adolescenta radi sporije od jetre odraslih), a ovisi i o tome što je osoba pojela prije konzumacije alkohola i, naravno, koliko i kakav alkohol tijelo mora razgraditi. Osoba koja je popila šest koktela s votkom večer prije, trebat će više vremena za razgradnju nego netko tko popio pola boce vina.

Kako ublažiti mamurluk?

Liječenje mamurluka također se razlikuje od osobe do osobe. Međutim, neke stvari možete napraviti kako bi ublažili glavobolju prije odlaska na spavanje.

Dobro bi bilo piti vodu i u organizam unijeti magnezij ili kalcij. Na taj ćete način napuniti zalihe  elemenata u tragovima koji su iz tijela uklonjeni zbog alkohola. Na tržištu postoje kvalitetni prehrambeni dodaci koji sadrže mnogo vitamina i elemenata u tragovima koji vam mogu pomoći, no kod kupnje obratita pažnju na visoko kvalitetne i certificirane proizvode i po potrebi raspravite o njihovom unosu s liječnikom ili ljekarnikom.

Od kave i crnog čaja trebali biste odreći tijekom mamurluka, jer pića koja sadrže kofeine mogu povećati brzinu otkucaja srca. To vas, doduše, može razbuditi no također će pridonijeti dehidrataciji organizma. Također je poželjno izbjegavati kisele napitke kao što je sok od naranče, koji će samo još  više iziritirati želudac.

Odlična pomoć protiv mamurluka može biti bogati doručak. Hrana bogata vlaknima, kao što su kruh od cjelovitog zrna i zobene pahuljice, apsorbiraju preostali alkohol, daju energiju i potiču probavu. Jednako je važno konzumirati svježe povrće svih vrsta, jer pruža tijelu mnogo različitih hranjivih tvari. Vruća juha može biti osobito učinkovita jer izjednačava ravnotežu elektrolita.

Apsolutno “ne” moramo reći filozofiji “Klin se klinom izbija”. Konzumacija alkohola kao metoda liječenja mamurluka nikako nije preporučljiva. Iako uz čašu piva možete osjetiti olakšanje, time samo vraćate omamljenost i odgađate mamurluk.

 • Tags: kalcij, magnezij, mamurluk, voda
 • Blog

  RSS
  PREBIOTICI I PROBIOTICI – ZAŠTO IH ČESTO MIJEŠAMO I KOJE SU RAZLIKE?
  PREBIOTICI I PROBIOTICI – ZAŠTO IH ČESTO MIJEŠAMO I KOJE SU RAZLIKE?

  Prebiotici i posebice probiotici postaju sve popularniji i poznatiji pojmovi u današnje vrijeme, osobito s porastom prevalencije gastro-intestinalnih poremećaja i...

  Pročitaj više
  LIBIDO I SPOLNA FUNKCIJA
  LIBIDO I SPOLNA FUNKCIJA

  Libido ili seksualni nagon odnosi se na spontanost, učestalost i veličinu/jačinu seksualne želje. Na navedeno utječu prije svega naši hormoni...

  Pročitaj više