Kako vitamini B pomažu u uspostavi hormonalne ravnoteže?

Svi mi u životu doživljavamo osjećaje nervoze, tjeskobe i bojazni. Neki od nas će se čak boriti sa ozbiljnim mentalnim stanjima poput depresije u nekom trenutku svog života. Iako su fluktuirajuće emocije dio ljudskog postojanja, ponekad mogu biti plod jakog utjecaja i onog što se događa u našim tijelima, a ne samo u našem umu.

Hormoni igraju ključnu ulogu u emocionalnom stanju i muškaraca i žena, ali žene imaju veću vjerojatnost pojave ekstremnih i naglih promjena raspoloženja kao rezultata disbalansa hormona, uglavnom zbog mjesečnog ciklusa i promjenjive razine progesterona i estrogena u organizmu.

Neravnoteže u hormonima mogu utjecati na naše fizičko zdravlje, kao i na naše mentalno zdravlje. Hormonski pomaci uzrokovani menstrualnim ciklusom, menopauzom i trudnoćom mogu kod mnogih žena dovesti do razdražljivosti, letargije, i još mnogo drugih emocionalnih stanja. Pad razine testosterona koji se obično javlja kod muškaraca u 50-ima može uzrokovati gubitak kose, debljanje i letargiju. U oba spola, neravnoteža određenih hormona može dovesti do problema sa štitnjačom i dijabetesa.

Dobra vijest je da pravilnom prehranom, vitaminima i načinom života možemo pomoći podržati i regulirati naše hormone, čime umanjimo neke neželjene fizičke i mentalne simptome hormonalne neravnoteže.

Zašto dolazi do neravnoteže hormona?

Promjene hormonske razine prirodno se događaju u određeno vrijeme u našem životu: tijekom puberteta, u trudnoći i tijekom menopauze. Neravnoteže hormona mogu biti uzrokovane neuravnoteženim načinom života, neadekvatnom prehranom, stresom i toksinima iz okoliša. Da bismo spriječili pojavu takvih neravnoteža, važno je razumjeti točne uzroke:

Okolišni čimbenici

Okolina može igrati ulogu u razbijanju naših hormona i uzrokovanju neravnoteže. Na primjer, kemikalija koja se nalazi u plastici poznata kao bisfenol-A (BPA) može poremetiti endokrini sustav (tjelesni sustav kemijskih “poruka”, koji se sastoji od hormona i žlijezda koje ih proizvode i nose u cirkulacijski sustav), što može biti povezano s hormonalnim poremećajima. Smatra se da više od 90% svjetske populacije ima određene količine kemikalije BPA u mokraći. Takve kemikalije mogu se vezati za mjesta hormonskih receptora i poremetiti prirodnu hormonalnu ravnotežu u tijelu – procesi poznati kao endokrini poremećaji.

Pesticidi poput DDT-a (diklordifeniltrikloroetan) također se smatraju uzrokom velikih hormonskih disfunkcija kod ljudi, kao i dioksini, te određena kozmetika i kemikalije za kućanstvo - poput deterdženata. Izloženost okolišnim estrogenima koji se nalaze u kemikalijama, biljkama i okolišu oponaša učinak hormona estrogena, što rezultira neprirodnim hormonskim obrascima.

Hrana koju jedete

Hrana regulira mnoge naše tjelesne funkcije, uključujući transport određenih hormona. Umjereno konzumiranje određene hrane može pomoći tijelu da održi zdravu ravnotežu hormona. Na primjer, šećer je poznat po tome što po konzumaciji luči hormon inzulin -  i može dovesti do skokova u vrijednosti hormona inzulina u krvi. Prehrana koja sadrži visoku razinu šećera može uzrokovati porast razine inzulina dok stanice ne razviju rezistenciju. Zbog toga se tijelo više usredotočuje na preradu šećera, a manje na ostale hormone, što rezultira neravnotežom estrogena, progesterona i testosterona.

Ostala hrana također može poremetiti hormonalnu ravnotežu. Kombinacija glutena i šećera, na primjer u bijelom kruhu, može povećati upalne procese u tijelu, stavljajući dodatni stres na rad nadbubrežne žlijezde. To može dovesti do pada proizvodnje estrogena i progesterona, ometati rad nadbubrežne žlijezde i štitnjače što negativno utječe na ravnotežu hormona u organizmu.

Stres

Stres, fizički i psihički, također može utjecati na ravnotežu naših hormona zbog porasta razine kortizola, kada osjetimo da su naši hormoni izvan balansa. U stresnim situacijama naša tijela počinju koristiti progesteron i pretvaraju ga u kortizol.

Tijekom stresnih razdoblja kada se razina kortizola poveća, nadbubrežna žlijezda “krade” vitalne hranjive tvari iz štitnjače kako bi upravljale ovim stresnim stanjem. Ova „krađa kortizola“ može negativno utjecati na funkciju štitnjače - žlijezde koja regulira većinu sustava u tijelu - što potencijalno dovodi do lošeg pamćenja, povećanja tjelesne težine, slabijeg imunološkog sustava i utjecaja na funkciju jajnika.

Lijekovi

Neravnoteža hormona može biti uzrokovana i određenim lijekovima. Hormonski lijekovi, poput anti-bebi pilula, ometaju ženinu normalnu proizvodnju hormona sintetičkom verzijom progesterona i estrogena. Neke kontracepcijske pilule sprječavaju ovulaciju - jajnik ne prima signal za oslobađanje jajašca.

Koji vitamini mogu pomoći u ravnoteži hormona?

Iako se o mnogim hormonskim neravnotežama treba razgovarati s liječnikom, treba reći da i vitamini mogu igrati učinkovitu ulogu u podržavanju i uravnoteživanju zdrave proizvodnje hormona u vašem tijelu. Međutim, važno je posavjetovati se s liječnikom opće prakse ako imate više simptoma ili stanje kojem je potrebna daljnja podrška kako biste potvrdili da bilo koji dodaci prehrani koje uzimate odgovaraju vašim potrebama i ne ometaju funkciju lijeka kojeg možda uzimate.

Ako patite od fizičkih ili mentalnih problema uzrokovanih hormonskom neravnotežom, možda biste trebali razmotriti uzimanje određenih vitamina kako biste podržali svoj zdraviji i uravnoteženiji organizam.

Vitamin niacin (B3) i stres

Niacin je jedan od vitamina B-kompleksa, poznat kao B3. Jedno od njegovih jedinstvenih svojstava je mogućnost da se opustite i kvalitetno odmorite tijekom noćnog sna. Učinak je vidljiv zbog činjenice da B3 opušta mišićno tkivo, dopuštajući da se arterije prošire te se time protok krvi poveća. To dovodi i do smanjenog krvnog tlaka. Pomažući opuštanju i boljem snu niacin je povezan sa značajnim smanjenjem razine stresa, te potencijalne pojave anksioznosti i depresije.

 

Vitamin piridoksin (B6) i PMS

Vitamin B6 može pomoći ublažiti neke od simptoma predmenstrualnog sindroma (PMS), poput promjena raspoloženja i razdražljivosti. Studije su dokazale da unošenje oko 100 miligrama B6 dnevno može biti učinkovit način za suzbijanje simptoma PMS-a povezanih sa raspoloženjem i emocijama - pomaže u sinteziranju nekih neurotransmitera koji utječu na te osjećaje.

Vitamin E i menopauza

Za žene u menopauzi, podrška organizmu putem dodatka prehrani koji sadrži vitamin E može pomoći ublažavanju određenih simptoma. Uzimanje vitamina E kao dodatak može pomoći ublažiti ozbiljnost mnogih uobičajenih simptoma menopauze, uključujući nesanicu, vrućicu, noćno znojenje, palpitacije i suhoću vagine. Smatra se da vitamin E smanjuje i stres zahvaljujući svojim prirodnim antioksidacijskim svojstvima.

 

Navedene znanstvene tvrdnje i istraživanja doprinijela su korištenju navedenih vitamina, stoga je i tvrtka Lifecare essentials u nekolicini proizvoda u svom portfelju uključila spomenuta tri vitamina za podršku zdravlju žena. Sva tri se vitamina nalaze u proizvodu LADY, uz neupitne učinke vitamina B3, B6 i vitamina E u tom se proizvodu nalaze i kolagen i koenzim Q10 koji blagotvorno djeluju na zdravlje kože, kose i noktiju. Oba navedena vitamina iz B kompleksa se nalaze u proizvodu ROSA SPIRIT, prirodnom kompleksu B vitamina dobivenom iz 14 vrsti voća i 5 vrsti povrća. Blagotvorni utjecaj vitamina B3 za kvalitetu našeg sna može se iskusiti u proizvodu BLUE SLEEP, prirodnoj pomoći za kvalitetniji san, uz ekstrakte matičnjaka i hmelja. Izvrsna solucija za trudnice i dojilje, veganski certifikat garantira prirodno porijeklo svih sastojaka.