Kiwi - Actinidia chinensis

Kiwi je voće koje potječe iz Kine i u početku u Kini se zvalo Yang Tao. Početkom 20.-og stoljeća je donesno na Novi Zeland i kasnije 1960.-ih godina u SAD. Srećom, kiwi je na kraju dobio ime po ptici kiwi koja je karakteristična za Novi Zeland, jer se mislilo da od tamo orginalno potječe i tako je ostalo. 

Kiwi je voćka koja je prvenstveno odličan izvor vitamina C. Nekako na prvom mjestu možemo uvrstiti vitamin C, pa zatim vlakna i onda ostale vitamine, minerale i fitokemikalije. Njegova još jedna supermoć jest da traje jako dugo i da ga uvijek imamo na raspolaganju ako ga držimo na dovoljno hladnom i prozračnom mjestu, pa može potrajati čak sve do proljeća.

Na ovaj način imamo osigurane zalihe vitamine C kroz sve ove hladne mjesece.

Što ga čini posebnim?

1. Jedan je od najvećih izvora vitamina C!

  • na 100 grama kiwi sadrži čak 154 % od dnevne preporuka vitamina C, što je za dva puta više nego što sadrže agrumi poput naranče i limuna.

2. Odličan je izvor vlakana!

  • Preporučeni dnevni unos vlakana je 20-35 grama vlakna, a već kroz jedan prosječni kiwi unosite 5 grama!
3. Pospješuje bolju probavu!
  • čim vidimo da neka namirnica obiluje vlaknima, možemo zaključiti da je jako dobar stimulans lakše i efikasnije probavljivosti. Vlakna ili djeluju kao hrana “dobrim crijevnim bakterijama” pa su crijeva odmah zdravija, ili ako su neprobavljiva, vežu na sebe vodu čime otklanjaju probleme poput zatvora.

 4. Koktel raznih vitamina i minerala!

  • Ne samo da sadrži velike količine vitamina C već je dobar izvor kalcija, željeza, vitamina K, vitamina A, te mnogih drugih fitonutrijenata.

Iako je vitamin C najzastupljeniji mikronutrijent, kiwi sadrži i mnoge druge nutrijente i siromašan je kilokalorijama. Najbolje da njegove nutritivne vrijednosti vidite iz navedene tablice.

 

Karakterisitike kiwija (u 100 g)*

Energija

68 kcal

Proteini

1,35 g

Ukupne masti

0,68 g

Ugljikohidrati

16,22 g

Vlakna

2,7 g

Ukupni šećeri

10,81 g

Minerali

Kalcij

41 mg

Željezo

0,49 mg

Vitamini

Vitamin C

97,3 mg

Vitamin A

68 IU

Vitamin K

37,8 mikrog

*Izvor: USDA (Američko društvo za agronomiju) 

I kad sve ovo vidimo možemo zaključiti da je kiwi dobar spoj raznih nutrijenata, a ono što je najvažnije u najboljem periodu godine nam je ponuđen. Pa ako se opet ponovim, neće biti na odmet. JEDITE SEZONSKO! Nećete pogriješiti.          

← Older Post Newer Post →