Krom snižava šećer u krvi i reducira masti

Što je krom?

Krom je mineral koji nalazimo u prirodi u više oblika, od kojih su najpoznatiji i najrasprostranjeniji trovalentni oblik (Cr3+ ) i šesterovalentni oblik (Cr6+). Većina ljudi krom svrstava u opasni metal jer se nerijetko spominje u kontekstu zagađenja okoliša i potencijalnog kancerogenog djelovanja. Međutim, vjerojatno se nikada niste niti zapitali postoji li više oblika ovog metala.

Za razliku od šesterovalentnog oblika kroma, koji je nusprodukt rada industrijskih postrojenja, trovalentni oblik kroma je prirodno prisutan u raznom voću, povrću, žitaricama i mesu te je esencijalan u našem organizmu za normalno odvijanje određenih reakcija.

Šesterovalentni oblik otpušta se u vodu, zemlju, zrak, što za posljedicu ima ekološko onečišćenje i potencijalnu opasnost za čovjeka. Sastavni je dio i duhanskog dima. S druge strane, trovalentni oblik zdrav je i koristan za organizam.

Zašto nam je krom važan?

Krom (Cr3+) u našem organizmu potpomaže reakcije razgradnje ugljikohidrata i masti. Sastavni je dio kromodulina - proteina koji potiče djelovanje inzulina. Time doprinosi sniženju šećera u krvi i unos istog u stanice. Također, sudjeluje u redukciji  masti (triglicerida) i lošeg kolesterola (LDL-a) u krvi , čime sprječava nastajanje plakova (naslaga u arterijama) i kardiovaskularnih oboljenja.

Prirodni izvori kroma su dagnje, brazilski oraščići i kamenice, a u nešto manjim količinama prisutan je i u sušenim datuljama, kruškama i kozicama. Preporučeni dnevni unos je 40 mcg. 

Suplementacija = dopuna prehrani

U znanstvenoj literaturi možemo pronaći kako suplementacija s kromom, točnije njegovim oblikom - kromovim pikolinatom, može rezultirati povoljnim ishodima.

Smatra se da prehrana koja obiluje jednostavnim šećerima remeti razinu kroma u krvi i posljedično dovodi do inzulinske rezistencije, što u krajnjem slučaju dovodi do dijabetesa tipa 2. U jednom istraživanju provedenom na osobama oboljelima od dijabetesa tipa 2, skupina je dobivala terapiju sa suplementacijom kromovim pikolinatiom, što je rezultiralo poboljšanjem u regulaciji šećera u krvi.

Rezultati drugog istraživanja, provedenog na testnoj skupini sportaša, gdje su se mjerile koncentracije kroma u uzorcima urina, prije i poslije fizičke aktivnosti, pokazali su kako su se koncentracije kroma u urinu nakon fizičke aktivnosti povećale za čak četiri puta. Gubitak kroma se kod ove skupine povezuje s epizodama izrazite fizičke aktivnosti, čime dolazi do bolje regulacije metabolizma ugljikohidrata, redukcije masti i povećanja mišićne mase.

Osim što sadrži kromov pikolinat, B!Tonic Real Energy osigurava još dodatnih 9 minerala u kombinaciji s vitaminom C. Kombinacija ovih 10 minerala i vitamina C osigurava sinergijsko djelovanje nutrijenata kako bi svaki pojedini došao do izražaja. Preporuča se osobama koje se bave izrazitom fizičkom aktivnošću kako bi osigurale dostatne razine navedenih minerala i nastavile postizati dobre rezultate.

Literatura:

 • Chen et al. (2018) Effects of chromium picolinate on fat deposition, activity and genetic expression of lipid metabolism-related enzymes in 21 day old Ross broilers . Asian-Australasian Journal of Animal Sciences, 4( 31), str. 569-575.
 • Chromium – Cr. URL: https://www.lenntech.com/periodic/elements/cr.htm [pristup: 24.10.2018.]
 • Chromium in the diet (2008). URL: https://www.eufic.org/en/food-today/article/chromium-in-the-diet [pristup: 24.10.2018.]
 • Anderson, R. A. (1989) Essentiality of chromium in humans. The Science of the Total Environment, 86, str. 75-81.
 • Karim et al. (2018) The therapeutic effectiveness of sitagliptin with niacin and chromium picolinate on glycosylated hemoglobin in type 2 diabetes mellitus patients. Biomedical Research and Therapy, 5(8), str. 610-2619.
 • Tags: dijabetes, krom, zdrava prehrana
 • Blog

  RSS
  PREBIOTICI I PROBIOTICI – ZAŠTO IH ČESTO MIJEŠAMO I KOJE SU RAZLIKE?
  PREBIOTICI I PROBIOTICI – ZAŠTO IH ČESTO MIJEŠAMO I KOJE SU RAZLIKE?

  Prebiotici i posebice probiotici postaju sve popularniji i poznatiji pojmovi u današnje vrijeme, osobito s porastom prevalencije gastro-intestinalnih poremećaja i...

  Pročitaj više
  LIBIDO I SPOLNA FUNKCIJA
  LIBIDO I SPOLNA FUNKCIJA

  Libido ili seksualni nagon odnosi se na spontanost, učestalost i veličinu/jačinu seksualne želje. Na navedeno utječu prije svega naši hormoni...

  Pročitaj više