Maca - super-namirnica iz planina Anda

Maca (lat. Lepidium meyenii), poznata i kao peruanski ginseng, jestiva je zeljasta dvogodišnja biljka iz obitelji Brassicaceae koja je podrijetlom iz Južne Amerike gdje raste u visokim planinama Anda u Peruu. Pronađena je na visoravni Meseta de Bombón blizu jezera Junin u kasnim 80-ima. Uzgaja se zbog mesnatog korijena koji se stapa s korom i obično se suši, ali može se i svježe kuhati kao korijensko povrće. Ako se osuši, može se dalje preraditi u brašno za pečenje ili koristiti kao dodatak prehrani. Također, koristi se i u tradicionalnoj medicini. Spada u porodicu kupusastog povrća, što znači da je srodno s brokulom, kupusom i keljom, a zbog pozitivnih učinaka ovih biljaka na zdravlje neki ih nazivaju i „super-povrćem“. Osim svojih kulinarskih primjena, konzumacija praha korijena mace može imati i nekoliko zdravstvenih benefita.  Postoji niz potencijalnih koristi konzumacije korijena mace, uključujući:

  1. Povećavanje libida

Najpoznatija prednost konzumacije praha korijena mace je potencijal povećanja libida. Postoje neki znanstveni dokazi koji potvrđuju ovu tvrdnju. Studija iz 2002. godine otkrila je da su muškarci koji su uzimali 1,5 ili 3 grama mace dnevno prijavili povećani libido u usporedbi s onima koji su primali placebo. Studija iz 2015. utvrdila je da korijen mace može pomoći smanjenju seksualne disfunkcije kod žena u post-menopauzi koje su uzimale i antidepresive.

  1. Smanjenje simptoma erektilne disfunkcije

Maca korijen također bi mogao imati koristi za osobe s erektilnom disfunkcijom. Mala studija iz 2009. proučavala je učinak konzumiranja 2,4 g praha korijena mace dnevno tijekom 12 tjedana na percepciju sudionika o njihovoj općoj i seksualnoj dobrobiti. Sudionici studije bili su muškarci s blagom erektilnom disfunkcijom. Oni koji su konzumirali prah korijena mace imali su značajnije povećanje seksualnog blagostanja od onih koji su uzimali placebo.

  1. Povećavanje razine energije i izdržljivosti

Neki sportaši i bodybuilderi koriste prah korijena mace kao dodatak prehrani za povećanje energije i poboljšanje sportskih performansi. Postoje dokazi koji to potvrđuju. Pilot-studija 2009. godine otkrila je da je upotreba ekstrakta mace kroz 14 dana poboljšala performanse muških biciklista u ispitivanju tijekom utrki na 40 kilometara. Ista je studija otkrila da ekstrakt mace poboljšava libido kod sudionika koji su ga koristili. Međutim, veličina uzorka ove studije bila je vrlo mala, pa je potrebno još istraživanja kako bi se potvrdili rezultati.

  1. Poboljšanje plodnosti

Druga široka upotreba praha korijena mace je s ciljem povećanja plodnosti, posebno kod muškaraca. Pregledom radova iz 2016. pronađeni su neki dokazi da korijen mace može povećati kvalitetu sjemena kod plodnih i neplodnih muškaraca.

  1. Poboljšanje raspoloženja

Maca sadrži spojeve polifenole, iz grupe flavonoida, za koje se vjeruje da poboljšavaju raspoloženje i smanjuju anksioznost.

  1. Snižavanje krvnog tlaka

Moguće je da i korijen mace može pomoći u poboljšanju razine krvnog tlaka. Studija iz 2015. je otkrila da je 3,3 g mace dnevno tijekom 12 tjedana snižavalo krvni tlak.

  1. Smanjivanje štete od izloženosti suncu

Starije studije na životinjama otkrile su da maca može pomoći zaštiti kožu od UV zraka. Druga studija na životinjama iz 2011. otkrila je da ekstrakti iz lišća mace pomažu u sprječavanju nastanka opeklina uzrokovanih izloženosti sunčevim UV-zrakama.

  1. Borba protiv slobodnih radikala

Maca korijen također potiče prirodne antioksidanse u tijelu, kao što su enzimi glutation i superoksid-dismutaza. Antioksidansi pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, koji mogu oštetiti stanice u tijelu. Znanstvenici vjeruju da antioksidansi mogu pomoći u prevenciji nekih zdravstvenih stanja, uključujući srčane bolesti i rak.

  1. Poboljšanje učenja i pamćenja

Postoji nekoliko dokaza koji ukazuju na to da maca može poboljšati učenje i pamćenje. Na primjer, studija iz 2011. otkrila je da maca može poboljšati pamćenje kod miševa. Pregled literature iz 2014. sugerirao je da maca može imati koristi za učenje i pamćenju. Istraživači su pretpostavili da bi to moglo biti korisno u liječenju stanja koja utječu na te procese, poput Alzheimerove bolesti.

 

U proizvodu MAN iz B!TONIC linije možete pronaći ekstrakt te djelotvorne biljke čijom ćete konzumacijom definitivno blagotvorno djelovati na zdravlje vašeg reproduktivnog sustava, kao i na razinu energije koja je potrebna za izvršavanje svakodnevnih obveza.