Magnezij - otkud tolika popularnost i koji oblik koristiti?

Razvoj nekoliko zdravstvenih poremećaja, poput krvožilnih bolesti, dijabetesa i osteoporoze, povezan je s sub-optimalnim unosom magnezija u prehrani (Mg). U tom kontekstu, niz je znanstvenih studija pokušalo istražiti koji su Mg-spojevi najprikladniji za dodatak prehrani. Rezultati sugeriraju da su organski spojevi magnezija superiorni u odnosu na anorganski Mg-oksid u pogledu bioraspoloživosti, a još uvijek, na žalost, je baš taj oblik magnezija najčešći na tržištu. No, idemo redom, uvodne riječi o ulozi magnezija u ljudskom organizmu.

Magnezij kao mineral predstavlja jedan od pet makrominerala esencijalnih za funkcioniranje ljudskog organizma. Makro minerali su potrebni u količinama od 100 mg u danu ili više. U tijelu se nalaze uglavnom u koštanom tkivu i skeletnim mišićima te stanicama. Potreban nam je za velik broj procesa, a niska razina magnezija može doprinijeti povišenju krvnog tlaka i pojavi dijabetesa tipa 2. Nedostatak u organizmu može dovesti i do pojave mučnina, gubitka apetita, nepravilnosti u srčanom ritmu i problemima s razmišljanjem, pamćenjem i raspoloženjem. Također, pokazuje smirujući efekt što pomaže kod grčenja mišića, u reduciranju anksioznosti i poboljšanju kvalitete sna.  Sudjeluje u metabolizmu ugljikohidrata i masti, sintezi proteina i DNA, aktivnom transportu željeza kroz membrane stanica, zacjeljivanju rana i preko 300 enzimatskih reakcija.  U hrani se nalazi u grahu i mahunarkama, tamno-zelenom lisnatom povrću (prije svega špinatu), orašastim plodovima (kikiriki, indijski oraščići, bademi) i sjemenkama (bundeva najviše Mg u prosjeku od svih prehrambenih namirnica), kakau, žitaricama (kvinoja, smeđa riža i ječam) te krumpiru.

Magnezij (Mg) je dakle esencijalni elektrolit i igra središnju ulogu u različitim staničnim funkcijama. Tijekom posljednjih 30-40 godina, prehrambeni unos Mg smanjio se u mnogim industrijaliziranim zemljama zbog promjena u pripremi hrane i prehrambenim navikama. Studije sugeriraju da je široki sloj populacije u riziku od kroničnog latentnog manjka Mg.  Na tržištu je trenutno dostupan široki raspon oralnih pripravaka za nadopunu unosa magnezija u prehrani. Razlikuju se u količini doze ili vrsti magnezija koji može biti anorganski (npr. Mg-oksid) ili organski (npr. Mg-citrat). Znanstvene studije na ljudima pokušale su istražiti koji su Mg spojevi najprikladniji za dodavanje Mg određivanjem i usporedbom njihove bioraspoloživosti. Njihovi rezultati sugeriraju da bi dodatak Mg organskim magnezijevim spojevima poput Mg-citrata, Mg-aspartata i Mg aspartat-hidroklorida mogao biti učinkovitiji nego s anorganskim Mg-oksidom.

Nakon primjene dodatka prehrani koji sadrži magnezij i njegove apsorpcije u crijevima, zalihe odnosno „Mg-bazeni“ u kostima se prve popunjavaju. Kosti sadrže oko 60% ukupnog tjelesnog Mg, dok je preostalih 40% pohranjeno u mekim tkivima. Sistemska raspodjela Mg visoko varira, a brzina i opseg apsorpcije Mg ovise o stanju punjenja tih Mg-„bazena“. Dnevna bubrežna ekskrecija Mg ovisi o apsorbiranoj količini Mg iz prehrane i stanju punjenja Mg-„bazena“. Prijenos magnezija iz seruma u urin počinje odmah kada su zalihe zasićene, otprilike 1-2 sata nakon apsorpcije. Suprotno tome, unos magnezija u tjelesne organe je spor. Kao rezultat toga, punjenje iscrpljenih „bazena“ Mg zahtijeva dopunu prehrani ili korištenje namirnica s prilično visokim količinama magnezija kroz relativno dug vremenski period.

Novije znanstvene studije potvrđuju rezultate koji su također otkrili veću eliminaciju Mg, a samim tim i bolju apsorpciju nakon suplementacije s Mg-citratom u usporedbi s Mg-oksidom. Ovi rezultati nadalje podržavaju opće znanstveno mišljenje da anorganski Mg-oksid nije lako apsorbiran kao organski spojevi Mg. Nekoliko studija pokazalo je da organski Mg-spojevi, poput Mg-aspartat-hidroklorida ili Mg-laktata, uglavnom imaju veću bioraspoloživost od Mg-oksida stoga, suplementacija Mg-citratom i sličnim ostalim organskim spojevima magnezija, može biti prikladnija za postizanje optimalnog unosa magnezija kroz prehranu i dodatke prehrani u usporedbi s konzumacijom Mg-oksida. Slijedeća tablica brojčano iskazuje navedene rezultate:

 

Tip Mg-spoja

Bioraspoloživost Mg/%

oksid

4

karbonat

30

hidroksid

10

citrat

90

glicinat

80

malat

70

 

Iz navedenih znanstvenih činjenica, vrlo je razvidno iz kojeg razloga se Lifecare essentials tim znanstvenika odlučio u svoje proizvode staviti magnezij u formi citrata, pritom pazeći da i svaki drugi mineral ili sastojak u svim proizvodima B!TONIC palete bude u najboljoj mogućoj poznatoj bioraspoloživoj formi. U paleti B!TONIC proizvoda dva sadrže magnezij, oba u formi citrata. Jedan je multi-mineralni kompleks REAL ENERGY s 10 minerala i vitaminom C koji poboljšava apsorpciju minerala u organizam dok je PLATINUM AMINOVITAL proizvod dizajniran za oporavak nakon teških treninga ili ozljeda/operacija, s esencijalnim BCAA aminokiselinama te magnezijem i taurinom za pospješivanje oporavka i očuvanje mišićnog tkiva.