Melissa officinalis

Melissa officinalis L. je biljka koja se u narodu zove matičnjak, pčelinja ljubica, pčelinja metvica, limunika, čelinjak i još se koriste razni drugi nazivi. Melissa je riječ grčkog podrijetla što u prijevodu znači pčela. Smatra se da je upravo matičnjak pčelama najdraža medonosna biljka, pa ako je pčele toliko vole, mora biti nešto posebno s njom. Pčelari često sade matičnjak u okrugu košnica kako im rojevi ne bi bježali.

Matičnjak je biljka koja je najviše rasprostranjena na području Europe oko Mediterana  i na dijelovima zapadne Azije. Mjesta najpogodnija za rast ove biljke su topla i sunčana područja. Sadi se kao ljekovita biljka i ima veliku sposobnost razmnožavanja. Iako je mediteransko područje većinski kršovito i škrto te je pogodno za rast ove biljke, uspijeva i na vlažnom tlu sa hranjivim tvarima.

Matičnjak je biljka koja na dodir ostavlja limunasti miris što zahvaljuje svom sastavu eteričnih ulja. Svježi listovi se koriste kao začin pri pripremi raznih jela. Matičnjak sadrži kemijske spojeve koji imaju umirujući efekt. Koristi se kod raznih problema poput probavnih, nadutosti, povrćanja, kolika, kod redukcije boli poput menstrualnih grčeva, glavobolje, zubobolje i kod mentalnih smetnji. Matičnjak se u većini slučajeva primjenjuje kod anksioznosti, nesanice i iscrpljenosti. Također se koristi kao pomoć kod Alzheimerove bolesti, nervoze, viskokog krvnog tlaka i uboda insekata. U hrani i pićima se koristi kao aroma.

U našem proizvodu B!TONIC Blue Sleep, uz ekstrakt matičnjaka, možete pronaći još ekstrakt hmelja, te vitamine B3 (niacin) i B7 (biotin). Navedeni sastojci djeluju blagotvorno na živčani sustav i u ovoj formuli sastojci uzajamno potpomažu bolje iskorištenje svakog pojedinog sastojka. Implementirali smo upravo ove sastojke kako bi osobe koje imaju problema sa nesanicom/nemirom mogle prirodnim putem doći do ravnoteže u organizmu. Kapsule su dobivene isključivo iz prirodnih izvora što upućuje na to da ne stvaraju ovisnost i vrlo se jednostavno apsorbiraju u organizmu.