Namirnice koje pozitivno utječu na libido i reproduktivno zdravlje muškaraca

Uz korijen biljke Maca, priroda nam nudi i još poneke namirnice koje mogu blagotvorno djelovati na libido i reproduktivno zdravlje ljudi, a posebice muškaraca.

Tribulus (Tribulus terrestris) - bablji zub

Tribulus je korov, vrlo čest u mediteranskom dijelu Hrvatske, gdje raste pogotovo na svježe prekopanom tlu. Tribulus je puzajuća biljka, što govori i drugi dio latinskog imena. Duge, crvenkaste stabljike prianjaju na zemlju i duž zidova, noseći jajaste plodove i žute cvjetove. Plod je vrlo karakterističan, izgleda kao bodljikavo golublje jaje. U medicini se koristi upravo plod.

Tribulus, kao široko rasprostranjena biljka, našao je svoje mjesto i u kineskoj medicini, i u ayurvedi. Kinezi ga zovu bai ji li i stoljećima se koristi kao tonik. Ayurveda ga spominje kao afrodizijak. Tradicionalna europska fitoterapija prepoznala je njegovu djelotvornost kod urinarnih tegoba, a smatraju ga i afrodizijakom.

Iz sedamdesetih godina prošlog stoljeća postoji studija bugarskih znanstvenika koji su dokazali uspjeh liječenja neplodnosti ekstraktom ove biljke. Sama studija izazvala je mnogo kontroverzi. Puno studija objavljeno je upravo u zemljama bivšega istočnog bloka, pogotovo u Bugarskoj i Rusiji, gdje se ova biljka dugo koristi u praksi. No, s vremenom su i znanstvenici zapadnih zemalja izrađivali studije iz upravo ove tematike s pozitivnim rezultatima.

Novija istraživanja dokazuju direktno hormonsko djelovanje tribulusa na razini hipotalamusa i hipofize, što objašnjava djelovanje ove biljke kao "brzog" afrodizijaka. Još nije jasan mehanizam djelovanja na spermatogenezu i pojačanje pokretljivosti spermatozoida, no i stoljetna i moderna praksa pokazuju odličan učinak na mušku plodnost.

Je li tribulus korisniji kao lijek za mušku neplodnost ili kao lijek za erektilnu disfunkciju? Istinit odgovor glasi: djelotvoran je i u jednom, i u drugom području. No, tribulus nije biljka brzog djelovanja. Ne treba imati iluziju da se tribulus uzima prije spolnog odnosa, kao što je slučaj s Viagrom. To je biljka koja samo kontinuiranom upotrebom pojačava libido.

Ono što nas sve najviše intrigira jest uspjeh kod muške neplodnosti, danas sve češćeg problema, za koji moderna medicina u lijekovima nema još uvijek uspješan odgovor. Stoga, kod tribulusa, treba uvijek dati naglasak na aspekt plodnosti, premda je erektilna disfunkcija medijski mnogo eksponiranija kao problem modernog doba.

Ekstrakt sjemenki piskavice

Piskavica (lat. Trigonella foenum-graecum) je jedna od najstarijih zabilježenih ljekovitih biljaka.   Uporaba datira još iz doba starih Egipćana te se može svrstati u prirodna čuda antičkog doba tijekom kojeg je bila izvanredno hvaljena i cijenjena.

U liječenju i prehrani koristi se njeno sjeme koje je neizbježan sastojak curryja i drugih začinskih mješavina veoma popularnih u Indiji i na Srednjem istoku. Sjeme piskavice je bogat izvor proteina, minerala, vitamina i fitonutrijenata. Među ljekovitim spojevima u njenom sastavu nalaze se kolin, trigonelin, diosgenin, jamogenin, tigogenin i neotigogenin. Od vrijednih minerala sadrži bakar, željezo, magnezij i mangan.

Kada se koristi kao prah do izražaja dolaze njena dubinska svojstva te postaje vrijedan tonik i super-namirnica. Stimulira metabolizam jetre i bubrega te općenito zagrijava tijelo. Piskavica smiruje i liječi sluznicu dišnog, probavnog i urogenitalnog trakta. Snižava kolesterol u krvi već nakon 10 dana primjene.

Piskavicom se ostvaruju odlični rezultati i u liječenju dijabetesa. Uspostavlja ravnotežu šećera u krvi kod oba tipa dijabetesa zahvaljujući aminokiselini 4-hidroksi-izoleucin koja kontrolira lučenje inzulina. I moderna istraživanja podupiru tradicionalno korištenje sjemenki piskavice u snižavanju i kontroliranju razine šećera. Prema nekim navodima, konzumiranje piskavice dovodi do 30-postotnog poboljšanja nalaza već u roku od 10 dana.

Popularna je i kod tretmana kardiovaskularnih problema jer snižava kolesterol i razine triglicerida u krvi u organizmu te pomaže protiv ateroskleroze i stvrdnjavanja arterija.

Piskavica u liječenju probavnog sustava djeluje na nekoliko načina: stimulira probavu, budi apetit i uklanja višak sluzi iz probavnog trakta. Svojim sastojcima štiti i iscjeljuje probavnu sluznicu, smanjuje grčeve te pokreće peristaltiku crijeva.

Dobra je i za muškarce zbog diosgenina koji jača spolnu moć i liječi mnoge spolne probleme.

Ekstrakt bučinih sjemenki

Sjemenke bundeve bogate su kvalitetnim proteinima i mastima. Obiluju i aminokiselinama, triptofanom, glutamatom, vitaminima E i B, te mineralima bakrom, manganom, kalijem, željezom, cinkom i selenom.

Zbog prehrambenih vlakana preporučuju se u prehrani svih skupina ljudi, bez obzira na spol i dob, da bi se održavala i osiguravala pravilna peristaltika crijeva i provodila djelotvorna detoksikacija organizma.

Djeluju umirujuće, antistresno, antioksidativno, a uz to snižava kolesterol i poboljšavaju pamćenje.

Sjemenke dokazano pomažu kod povećane prostate i olakšavaju mokrenje. U Bugarskoj, Rumunjskoj, Turskoj i Ukrajini stope bolesti prostate su iznimno niske iz razloga što su tamo bundevine sjemenke dio svakodnevne prehrane.

Sve navedene sastojke možete pronaći u optimalnim količinama u kapsulama proizvoda MAN iz B!TONIC linije, za kvalitetnu i prirodnu podršku vašem zdravlju i aktivnom životnom stilu.