Prednosti Omega-3 masnih kiselina dobivenih iz ulja algi

 

U tri prethodna bloga istaknuta je važna uloga i važnost konzumacije omega-3 masnih kiselina. Poznate su kao esencijalne masne kiseline jer su važne za očuvanje dobrog zdravlja ljudi. Moraju se unijeti prehranom jer ih naše tijelo nije sposobno sintetizirati. Imaju brojne pozitivne učinke na naš organizam poput protuupalnog djelovanja i učinkovitosti protiv zgrušavanja krvi, snižavanja razine triglicerida u krvi, smanjenja krvnog tlaka i smanjenja rizika od nastanka dijabetesa, nekih vrsta raka itd…

Riba i plodovi mora su glavni i najkoncentriraniji prehrambeni izvor omega-3 masnih kiselina. Namirnice biljnog porijekla bogate omega-3 masnim kiselinama uključuju lanene sjemenke i njihovo ulje, chia sjemenke, avokado, konoplju te orahe i ulje soje i repice.  Međutim, od omega–3 masnih kiselina u prirodnim izvorima hrane se uglavnom nalazi alfa-linonenska kiselina (ALA) zbog čega navedene namirnice nerijetko ne osiguravaju dovoljne količine esencijalno bitnih omega-3 masnih kiselina poput  eikozapentaenske kiseline (EPA) i, posebice,  najbitnije dokozaheksaenske kiseline (DHA).  Jetra ne konvertira u dovoljnoj mjeri konzumiranu ALA u EPA/DHA  (10-15% uspješnosti) zbog čega se savjetuje direktno suplementiranje naše prehrane izvorima EPA/DHA kiselina.

 

Eikozapentaenska kiselina (EPA) i dokozaheksaenska kiselina (DHA) dvije su najpopularnije i najučinkovitije omega-3 masne kiseline. Njihov tradicionalni izvor je dobivanje iz ribljeg ulja riba koje nastanjuju hladna mora i oceane. Međutim, masovni ribolov nije održiv dugoročno za naš planet, posebno ako nastavimo sa sve većom potražnjom tih proizvoda, odnosno tvari. Oslanjanje na riblje ulje kao izvor omega-3 masnih kiselina također je problematično uslijed značajnih problema s okusom, mirisom i stabilnosti proizvoda na bazi omega 3 masnih kiselina dobivenih iz ribljih izvora. Nadalje, kvaliteta proizvoda dobivenih iz ribljeg ulja općenito ovisi o sezoni ribolova i lokaciji, a na njih može itekako utjecati i vrlo aktualno onečišćenje mora i oceana. Sam postupak pročišćavanja ovih masnih kiselina iz ribljeg ulja je, uz sve navedeno, poprilično složen.

Sve navedene komplikacije potencijalno ograničavaju upotrebu ribljeg ulja kao aditiva u hrani ili dodatka prehrani. Alternativno, novi izvori i proizvodi na bazi omega-3 masnih kiselina mogu biti oni proizvedeni iz morskih algi, što bi moglo ukloniti probleme s okusom i mirisom povezanim s proizvodima iz ribljeg ulja, kao i odbaciti očite mane i nedostatke procesa dobivanja iz ribljeg ulja. Postupak kultiviranja algi ili mikroorganizama nalik algama radi nakupljanja ulja bogatog omega-3 masnim kiselinama definiran je kao "omega-3 biotehnologija".

Trenutno najčešće alge ili mikroorganizmi nalik algama koji se koriste za proizvodnju DHA i EPA pripadaju morskim članovima obitelji Thraustochytriaceae i Crypthecodiniaceae. Thraustochytridi uključuju rodove Schizochytrium i Ulkenia, dok je iz obitelji Crypthecodinium najčešće kao izvor korišten rod Crypthecodiniaceae. Thraustochytriaceae (opći naziv thraustochytridi) su obitelj mikroorganizama iz klase Labyrinthulomycetes. Nakon njihovog otkrića, thraustochytridi klasificirani su ili kao gljive ili protozoe  Izumom tehnologije sekvenciranja DNA, ti organizmi su smješteni među heterokonte.

 

Pripadnici ovih rodova rasprostranjeni su u svim oceanima svijeta. Primjene mikrobioloških DHA i EPA omega-3 masnih kiselina na ljudsko zdravlje brzo se proširuju, a proveden je veliki broj kliničkih ispitivanja kako bi se potvrdila njihova učinkovitost. Razvoj rafiniranih tehnika izolacije i identifikacije važan je za uzgoj thraustochytrida. Uz visoki udio lipidne biomase, thraustochytridi su također pogodni različitim proizvodnim strategijama koje povećavaju količinu omega-3 masnih kiselina. Promjene postojećih metoda ekstrakcije lipida i upotreba sofisticiranih analitičkih instrumenata povećali su prinose DHA i EPA kiselina u ekstrakciji.

Kultiviranjem tih mikroorganizama biotehnološki postupci omega-3 za proizvodnju DHA i EPA prešli su u industrijsku razinu. “Omega-3 biotehnologija” je ekološki prihvatljiv, “zelen” i održiv proces za proizvodnju omega-3 masnih kiselina. U budućnosti će istraživanje raznih vrsta algi ili mikrobnih izolata koji imaju brzu stopu rasta, visoki udio biomase i veliku sposobnost nakupljanja ulja, dodatno povećati učinkovitost biotehnološkog procesa dobivanja omega-3 masnih kiselina.

 

Iz navedenih je razloga tvrtka Lifecare essentials razvila proizvod GOLDEN OILS u paleti proizvoda B!TONIC sa 100mg DHA i 50mg  EPA po kapsuli, dobivenih iz algi obitelji Thraustochytridi, roda Schizochytrium u cilju iskorištavanja svih navedenih prednosti dobivanja omega-3 iz algi naspram procesa ekstrakcije omega-3 masnih kiselina iz ribljeg ulja. Također, to je prema našim saznanjima jedini veganski proizvod na bazi omega-3 masnih kiselina prisutan na hrvatskom tržištu.