Selen

Selen je esencijalni mineral koji je u organizmu u formi selenoproteina koji vrše funkciju da prevode tiroidni hormon iz neaktivnog oblika u aktivni oblik, te se još vrši funkciju antioksidansa. Optimalna razina selena je nužna za normalno funkcioniranje štitne žlijezde, dok povećane količine mogu biti toksične. Pri razvitku toksičnosti može doći do gastrointestinalnih problema, promjena u noktima i kosi, umora, vrtoglavice te smanjene razine kognitivne funkcije. Zbog navedenih problema je bitno razumijeti u kojem obliku uzimati selen, bilo putem dodataka prehrani bilo putem hrane.

Selen se u namirnicma i u organizmu pojavljuje u organskim i anorganskim formama. Organske forme su selenometionin (Brazilski orah, žitarice, leguminoze, riba), selenocistein  i metilselenocistein (luk, češnjak, brokula, kupusnjače). Anorganske forme su selenit (suplementi i hrana za ljubimce) i selenat (školjke i povrće). U bilo kojoj formi, bilo iz supelemenata ili iz hrane, organski ili anorganski, selen kada dođe u organizam prvo se prevodi u hidroloizirani oblik (skladišni oblik), a zatim se iskorištava se od strane organizma na način da se prevodi u selenoprotein. Oblik selena koji se najbolje apsorbira je selenometionin. Neki suplementi koriste i vitamin E u kombinaciji sa selenom kako bi se bolje očuvale njihove uloge antioksidansa, te kako bi u što povoljnijem obliku stigli u organizam. 

Kod normalnih razina selena uočeno je da se smanjuju rizici od oboljenja prostate, pluća, crijeva i mjehura, dok naravno povišena razina suplementacije može rezultirati nepovoljnim učinkom. Zbog toga je bitno uvijek naglasiti kako doza čini određenu tvar lijekom ili otrovom. Tako u ovom slučaju treba pripaziti na unos selena, te uzimati količine dostane za normalno fukcioniranje organizma. Selenometionin je sastavni dio našeg proizvoda B!TONIC Real Energy. Naš proizvod je stvoren na način da putem jedne kapsule unosite sve krucijalne minerale koji su vam nužni za vraćanje energije i normalno odvijanje fizičkih aktivnosti. Ovaj proizvod je komplet od 10 minerala u kombinaciji sa vitaminom C, čime se osigurava sinergijsko djelovanje svake zasebne komponente u kapsuli. Na ovaj način potpomažete da vam se svi sastojci, koji su izolirani isključivo iz prirodnih izvora, apsorbiraju u svom najpovoljnijem okruženju.