Sindrom policističkih jajnika

Sindrom policističkih jajnika (PolyCystic Ovary Syndrome = PCOS) je stanje u organizmu koje rezultira poremećajem razine hormona u organizmu kao i metaboličkim problemima. Najčešće se dijagnosticira neredovitim menstruacijama ili izostankom menstruacije. Do takvih problema dolazi zbog prisutnosti cista u jajnicima čime dolazi do pretjeranog izlučivanja hormona zvanih androgeni. Androgeni se često nazivaju i “muški” hormoni iako ih nalazimo u ženskom i muškom organizmu, samo su kod muškaraca više zastupljeni.

Zašto žene posjeduju muške hormone?

Androgeni su zaslužni za oko 200 reakcija u ženskom organizmu i nalaze se u većoj količini od estrogena. Glavni androgeni su testosteron i androstendion. U ženskom organizmu imaju ulogu da se prevode u ženske hormone - estrogene. Žensko tijelo ih proizvodi u jajnicima, nadbubrežnim žlijezdama i masnom tkivu. Najveće razine ovih hormona se otpuštaju u pubertetu kada dolazi do pojačanog rasta dlaka na određenim dijelovima tijela.

Povišene razine androgena? 

Povišenim razinama androgena može doći do povećanog broja akni, rasta dlaka na neprimjerenim mjestima (brada, brkovi) i pojačanog otpadanja kose odnosno može doći do blage pojave ćelavosti. Oko 10% žena sa povećanim razinama androgena ima PCOS. Manifestira se neredovitim menstruacijama (ili čak izostankom), neplodnošću, poremećajem glukoze u krvi, i u nekim slučajevima aknama i rastom kose na neprimjerenima područjima. Većina žena sa PCOS najčešće imaju povišenu tjelesnu masu. Kod nekih slučajeva povećane razine androgena, kod žena koje imaju i koje nemaju PCOS, povezane su s ozbiljnim zdravstvenim problemima poput inzulinske rezistencije i dijabetesa, povišenog kolesterola, visokog krvnog tlaka i bolestima srca. 

Kako prehranom djelovati na PCOS?

Kod žena s PCOS najčešće dolazi i do povišene razine inzulina u krvi. Gušterača proizvodi ovaj hormon i izlučuje ga u krv kako bi pospremio višak glukoze iz krvi u stanice. Na ovaj način stanice dobivaju energiju. Međutim kod PCOS ovaj mehanizam je narušen tako da stanice često ne prepoznaju inzulin (zbog toga se taj efekt naziva inzulinska rezistencija) i višak glukoze se ne uspijeva pospremiti. Tako da gušterača potaknuta viškom glukoze u krvi svejedno pumpa inzulin u krv međutim on je u nemogućnosti da izvrši svoju funkciju. Povišene razine inzulina u krvi mogu potaknuti jajnike da proizvode više androgena (testosterona) čime se javljaju problemi navedeni u prethodnom dijelu teksta. Inzulinska rezistencija može biti i rezultat povišene tjelesne mase.

Hrana koju bi bilo povoljno uvesti kod PCOS:

  • Hrana bogata vlaknima - zeleno lisnato povrće, brokula, cvjetača, tikva, tikvice, paprike, bobičasto voće, batat
  • Nemasni izvori proteina - riba, tofu, piletina
  • Hrana bogata antioksidansima (reducira upalne procese) - rajčice, špinat, orasi, bademi, maslinovo ulje, voće (borovnice, jagode), riba bogata omega-3 masnim kiselinama

Orange Immune

Kako je prvenstveno bitno djelovati na upalne procese u organizmu za vas smo u ovom razdoblju godine pripremili proizvod namjenjen za jačanje imuniteta B!TONIC Orange Immune. B!TONIC Orange Immune je proizvod u čije smo kapsule ukomponirali prirodne izvore sastojaka poput inulina, ekstrakta đumbira, cinka i vitamina C iz acerole. Ovim sastojcima koji potpomažu funkciju jedni drugih možete pomoći svom organizmu da se na najbolji način izbori protiv napasnika proljeća ili ovog nekog vremena koje se upravo odvija vani. :)

← Older Post