Sve što trebate znati o Omega-3 nezasićenim masnim kiselinama

Naša prehrana može izrazito jako utjecati na ponašanje naših gena. Isto tako, naši geni reagiraju na određeni plan i način prehrane. Genetička raznolikost i odnos prema prehrani je vrlo interesantna grana znanosti koja se naziva nutrigenomika. Na naše gene utječe čitav niz faktora:

  • nutritivni deficiti određenog makronutrijenata (pr. masti, često omega -3 kiselina)
  • prekomjerna količina hrane (uračunata i konzumirana pića)
  • mikronutrijenti (pr. fitoestrogeni: likopen, folati, karotenoidi...)
  • sunčeva svjetlost i vitamin D
  • toksini (industrijske kemikalije, pesticidi, teški metali...)
  • bakterije i virusi
  • vježbanje i aktivnost
  • alkohol i droge
  • stres, traume i raspoloženje
  • smjenski rad, neredovit i neuredan san, putovanja kroz vremenske zone

Zvuči zastrašujuće jer na puno stvari ne možemo utjecati, a pogotovo ne možemo kontrolirati naše gene direktno, no, možemo utjecati na njihovo ponašanje, aktivaciju ili gašenje. Također, naši geni su oblikovani našim okruženjem, na što donekle i možemo utjecati, pa ako znamo i svjesni smo navedenih faktora, možemo prilagoditi naš životni stil ili okruženje kako bi prevenirali određene bolesti i postale zdravije osobe.

Od svih navedenih faktora, fokus će biti na često nepravedno optuživanim mastima, točnije omega-3 nezasićenim masnim kiselinama, među kojima se po važnosti ističe DHA - dokozaheksaenska kiselina. Ona može signalizirati genima u mozgu da proizvode kemijsku speciju koja štiti funkcije mozga koje opadaju s godinama. Ljudi koji konzumiraju omega-3 masne kiseline imaju tendenciju ka boljoj kognitivnoj funkciji kako stare, u usporedbi s ljudima koji ju ne konzumiraju. S obzirom na ekstremnu važnost naših kognitivnih funkcija i zdravlja mozga, detaljnije će biti opisana struktura i funkcija omega-3 masnih kiselina, to jest svih višemasnih kiselina i objašnjena uloga masti u našoj prehrani.

 

Sinteza novih masti se odvija uglavnom u jetri, iako se također može dešavati u adipoznom (masnom) tkivu kada je količina energije unesena hranom visoka i/ili kada nam je tjelesna aktivnost slaba. Tijekom ovog procesa, koji se odvija u 7 faza, nastaje zasićena višemasna kiselina – palmitat koja se tada može produžiti u drugi tip zasićene masne kiseline ili transformirati u neku iz spektra nezasićenih masnih kiselina. Jetra tada „pakira“ te masne kiseline, bilo zasićene ili nezasićene, u jednostavnijoj formi triglicerida i isporučuje ih kroz krvotok u organizam koji će ih uskladištiti kao masno tkivo.  Iako naša jetra može sintetizirati gotovo sve tijelu potrebne višemasne kiseline, dvije grupacije nezasićenih masnih kiselina tijelo ne može napraviti, a to su omega-3 i omega-6 višemasne kiseline. Kako ih ljudski organizam nije u mogućnosti sam sintetizirati, nužan je njihov unos hranom, i iz tog razloga se nazivaju esencijalnima čiji naziv dolazi od stare nomenklature masnih kiselina. Broj označava poziciju C atoma kod kojeg se pojavljuje prva dvostruka (nezasićena) C veza nakon metilne CH3- skupine (omega Ѡ pozicija) na kraju molekule.

Riba i plodovi mora su glavni i najkoncentriraniji prehrambeni izvor omega-3 kiselina. Namirnice biljnog porijekla bogate omega-3 masnim kiselinama uključuju lanene sjemenke i njihovo ulje, chia sjemenke, avokado, konoplju te orahe i ulje soje i repice. 

Međutim, od omega–3 masnih kiselina u prirodnim izvorima hrane se uglavnom nalazi alfa linonenska kiselina (ALA) zbog čega navedene namirnice nerijetko ne osiguravaju dovoljne količine esencijalno bitnih omega-3 masnih kiselina poput  eikozapentaenske kiseline (EPA) i najbitnije dokozaheksaenske kiseline (DHA).  Jetra ne konvertira konzumiranu ALA u EPA/DHA vrlo dobro, tako da gdje god je moguće savjetuje se direktno suplementiranje naše prehrane izvorima EPA/DHA kiselina.

Iz navedenih je razloga tvrtka Lifecare essentials razvila proizvod GOLDEN OILS u paleti proizvoda B!TONIC s 100mg DHA i 50mg EPA po preporučenoj dnevnoj dozi ovih kapsula, dobivenih iz algi obitelji Thraustochytridi, roda Schizochytrium. Kod kapsula omega-3 masnih kiselina nastalih metabolizmom morskih algi izbjegavaju se problemi s okusom i mirisom koji se često povezuju s omega-3 proizvodima dobivenih ekstrakcijom iz ribljeg ulja.