Znate li zašto je vitamin B važan za vaše zdravlje?

Vitamin B je skupina vitamina koje imaju različite kemijske strukture. Oni obavljaju različite zadatke u tijelu i pojavljuju se u biljnoj i životinjskoj hrani.

Vitamin B1: Vitamin B1 posebno je važan za živčani sustav. Ključni izvori vitamina B1 uključuju pšenicu, svježu soju, sjemenke suncokreta i grašak, pečene sjemenke sezama, svježu svinjetinu, perad i zobene pahuljice. Budući da je vitamin B1 vrlo osjetljiv na toplinu, uništava se tijekom kuhanja. Stoga bi se proizvodi koji sadrže vitamin B1 trebali konzumirati svježi i sirovi (naravno, to ne vrijedi za svinjetinu i perad). Nedostatak vitamina B1 može dovesti do glavobolja i migrena, poremećaja živčanog sustava, depresivnog raspoloženja, općeg umora i nedostatka koncentracije.

Vitamin B2: Vitamin B2 ispunjava važne funkcije u metabolizmu tijela – važan je za vid, rast i stvaranje energije iz ugljikohidrata. Nalazi se uglavnom u mlijeku i mliječnim proizvodima (jogurt, sir, itd.), jajima, ribi, cjelovitim žitaricama, brokuli i špinatu. Budući da su to namirnice koje se često jedu, dnevni zahtjev vitamina B2 - kod zdrave odrasle osobe oko 1.2mg - obično se lako pokriva. Toplinski su stabilni pa se ne uništavaju tijekom kuhanja.

Vitamin B3: Kao i mnogi drugi vitamini, vitamin B3 važan je građevinski materijal za mnoge koenzime u tijelu i stoga igra važnu ulogu u metabolizmu, pomažući funkcijama u probavnom sustavu, koži i živčanom sustavu. Ključni izvori vitamina B3 uključuju perad, ribu, mliječne proizvode i jaja. Vegani i vegetarijanci mogu zadovoljiti dnevnu potrebu vitamina B3 (oko 13-15 mg) jedući meso, kikiriki, gljive, datulje i suhe marelice, kao i druge mahunarke. Kronični nedostatak vitamina B3 uzrokuje proljev, dermatitis, depresivno raspoloženje i upalu sluznice.

Vitamin B5: Vitamin B5 igra ulogu u stvaranju i razgradnji aminokiselina, masti i ugljikohidrata, a također je važan za zacjeljivanje rana. Posebno puno vitamina B5 sadrže jaja, avokado, orašasti plodovi, riža, mlijeko i cjelovite žitarice, što znači da dnevni zahtjev od oko 6 mg zdravom prehranom lako mogu zadovoljiti vegani i vegetarijanci. Nedostatak vitamina B5 dovodi do opće fizičke slabosti, umora i depresivnog raspoloženja. Rezultat kroničnog nedostatka vitamina mogu biti čak i slab imunološki sustav, bolovi u trbuhu te anemija.

Vitamin B6: Vitamin B6 je važna komponenta u formaciji aminokiselina i nalazi se u gotovo svim mesnim i ribljim proizvodima. Mliječni proizvodi i povrće kao što su kupus, grah i krumpir, kao i banane, avokado i orasi također se smatraju vrijednim izvorom vitamina B6. Budući da se ovaj vitamin nalazi u gotovo svim prehrambenim proizvodima, nedostaci vitamina B6 su vrlo rijetki. Međutim, dugotrajni nedostatak djeluje na cijelo tijelo, uključujući napadaje, dermatitis, poremećaje rasta, poremećaje spavanja i proljev.

Vitamin B7 / B8: Poput vitamina B3, vitamin B7 / B8 igra važnu ulogu u formaciji ugljikohidrata, proteina i masnoća. Jaja (žumanjci), soja, zobena kaša, špinat, banane, mlijeko, gljive i orasi smatraju se izvorima vitamina B7 / B8.

Vitamin B9 / B11: dnevni zahtjev vitamina B9 / B11 u zdravih odraslih osoba je 60-600 μg. Nalazi se  u mahunarkama, proizvodima od cjelovitog zrna, ribama, jajima (žumanjcima), avokadu, prokulicama, rukoli, špinatu, rajčicama i brokuli.

Vitamin B12: Vitamin B12 je osobito važan za podjelu stanica, stvaranje krvi i dobro funkcioniranje živčanog sustava. Ni ljudi ni biljke ne mogu sami proizvesti vitamin B12, tako da se vitamin može uzimati samo uz potrošnju životinjskih proizvoda. Stoga, posebno vegetarijanci i vegani često imaju nedostatak vitamina B12, koji je prisutan na pr. u obliku neuroloških poremećaja ili dijareje.

Naša ideja za ukusni recept koji zadovoljava dnevne potrebe svih važnih B vitamina:

 Salata od špinata i rukole

Baza: 100 g svježeg špinata 

Više sastojaka - količina koliko vam se sviđa - izrezati na sitno i dodati: rajčice,  avokado, malo feta i mozzarella sira, jaja

Pileće meso se također savršeno uklapa u ovu salatu, a pored vrijednih B vitamina, također osigurava i potrebni dio proteina.

Za kraj, posipajte još nekoliko sjemenki suncokreta i orašastih plodova (poput oraha ili lješnjaka) preko salate i začinite s malo maslinovog ulja. Zdrave masne kiseline maslinovog ulja osiguravaju da se vitamini topivi u mastima apsorbiraju bolje u tijelu.

 • Tags: kvalitetne namirnice, važna ishrana, vitamin b, vitamin b kompleks
 • Blog

  RSS
  PREBIOTICI I PROBIOTICI – ZAŠTO IH ČESTO MIJEŠAMO I KOJE SU RAZLIKE?
  PREBIOTICI I PROBIOTICI – ZAŠTO IH ČESTO MIJEŠAMO I KOJE SU RAZLIKE?

  Prebiotici i posebice probiotici postaju sve popularniji i poznatiji pojmovi u današnje vrijeme, osobito s porastom prevalencije gastro-intestinalnih poremećaja i...

  Pročitaj više
  LIBIDO I SPOLNA FUNKCIJA
  LIBIDO I SPOLNA FUNKCIJA

  Libido ili seksualni nagon odnosi se na spontanost, učestalost i veličinu/jačinu seksualne želje. Na navedeno utječu prije svega naši hormoni...

  Pročitaj više