Vitamini B kompleksa - esencijalni za energiju

Kako smo se u prethodnim blogovima pozabavili temom imuniteta, i u nadi da je većina nas imunitet dovela u dobro stanje, konzumirajući prije svega potrebne količine voća i povrća, minerala cinka i vlakana inulina, možemo se u nizu blogova koji slijede pozabaviti drugim funkcijama našeg organizma. Kada je imunitet dobar onda naše tijelo funkcionira dobro, imamo više energije, a možemo i raditi na tome da dodatno poboljšamo energetski status našeg tijela. Za to nam prvenstveno služi naša hrana i kvalitetna prehrana!

Većina naše hrane nekoć je bila živi organizam (npr. biljka ili životinja) stoga ona zapravo jest mnoštvo kemijskih spojeva. Naše tijelo se tom kompleksnošću mora pozabaviti i „pojednostaviti“ nutrijente. Tijelo mora hranu „razbiti“ na manje dijelove koje će onda moći sigurno i lagano transportirati unutar tijela, a zatim i unutar naših stanica u obliku koje te iste stanice mogu iskoristiti. Energiju uskladištenu u jednostavnijim oblicima triju makronutrijenata (ugljikohidrati, proteini i masti) dobivenih procesom probave ne možemo koristiti dok se ne razbiju njihove kemijske veze.

Mitohondriji u našim stanicama pretvaraju energiju oslobođenu procesima razbijanja kemijskih veza u aminokiselinama (proteini), glukozi (ugljikohidrati) i masnim kiselinama (masti) u ATP – adenozin-trifosfat. Konzumirana energija pokreće procese koje naše tijelo treba da bi formiralo molekulu ATP-a. Taj proces se naziva transferom energije. Dakle jedemo, probavljamo, apsorbiramo, cirkuliramo, skladištimo, transferiramo i koristimo energiju. I tako u krug dok god živimo. Tijekom svih naših životnih funkcija, kad se razbijaju adenozin-fosfatne veze, tijelo mora brzo regenerirati ATP kako bi potpomognuo opskrbu energijom za naše dnevne potrebe. Nakon raspada molekule ATP nastaju molekula ADP (adenozin-difosfat) i jedan slobodni fosfat koji plutaju citosolom (prostorom unutar naših stanica) te se ponovno vežu, regeneriraju molekulu ATP-a koja je bila razbijena, i tako u neprekidnom ciklusu iznova i iznova.

Naše tijelo može proizvesti i nadopuniti zalihe ATP-a na različite načine, ovisno o tome koliko brzo trebamo energiju, koliko se brzo kemijske reakcije dešavaju, koji su nutrijenti dostupni (jesmo li konzumirali ugljikohidrate, masti ili proteine) i koliko je kisika prisutno kako bi eventualno sudjelovao u tim reakcijama. Uzevši sve navedeno u obzir, postoje tri energetska sustava koji pokreću naše tijelo:

  1. Fosfageni sustav (ATP-PCr)
  2. Glikolitički sustav
  3. Aerobni sustav (oksidacijska fosforilacija)

Svaki od navedena tri sustava je dominantan kod određenog tipa aktivnosti i trajanja istih, ali su zapravo sva tri konstantno aktivna, bar u nekom omjeru. Naše tijelo elegantno koordinira ove kompleksne sustave i prijelaze s jednog na drugi mehanizam.

Slijedi jedan zanimljivi detalj iz rada glikolitičkog i aerobnog energetskog sustava, s kojima smo dobro upoznati jer se u pravilu i nalazimo u tim energetskim sustavima u svakodnevnom životu. U ta dva procesa sudjeluju i kemijske specije NAD i FAD, ako za njih i nismo čuli, sigurno smo čuli za upale mišića i mliječnu kiselinu. Pa, kako ona nastaje?

U procesu glikolitičkog sustava, ovisno o tome koliko smo se vremena nalazili u tom sustavu prilikom fizičke aktivnosti i koliko smo utrenirani i spremni - nastaju velike količine H+ iona i laktata (ono što u žargonu znamo reći - zakiselili smo se) razbijanjem kemijskih veza i otpuštanjem istih u mišićne stanice i krvotok. Ioni vodika, a ne laktati, su ti koji brzo umaraju mišićne stanice i njih tijelo mora neutralizirati ako se želimo dalje kretati, u suprotnom slučaju morat ćemo prestati sa aktivnošću. Tad u pomoć uskaču kemijske specije NAD+ i piruvat. Oboje vežu slobodne vodikove ione i tad nastaje NADH - reducirana forma NAD+, a piruvat postaje "ozloglašena" mliječna kiselina. Iako je uvriježeno mišljenje da nas ona zaustavlja - zbog umora i osjećaja prženja u mišićima, mliječna kiselina neutralizira vodikove ione i iznosi ih iz stanica i time nam zapravo omogućava daljnje kretanje i vježbanje. U sličnom procesu tijekom odigravanja procesa aerobnog sustava proizvodi se i specija FAD, da ne ulazimo sad u detalje…

Da sumiramo, spomenute molekule NAD+ i FAD su dvije kemijske specije koje djeluju kao ko-enzimi u glikolitičkom i aerobnom energetskom sustavu, a izvedene su direktno iz vitamina B3 - niacina i B2 - riboflavina. Ta dva vitamina se u stanicama transformiraju na po dvije kemijske specije, a jedne od kojih su NAD+ (kod niacina – B3) i FAD (iz riboflavina – B2).         

Iako nam ta dva vitamina unesena hranom ili suplementacijom ne daju energiju direktno, lako je predočiti koliko su oni bitni i potrebni u procesu transfera energije i regeneracije ATP-a kroz faze glikolitičkog i aerobnog sustava. Često se srećemo sa slučajevima kad se kod ljudi koji osjećaju nedostatak energije pretragama ustanovi manjak vitamina iz  B-kompleksa u organizmu. Osjećaju se umorno i usporeno. Iz opisane kemije energetskih sustava apsolutno je razumljiv takav osjećaj i stanje ako nam navedeni vitamini nedostaju u organizmu.

Kad govorimo o prehrambenim namirnicama, najbogatiji izvori riboflavina (vitamin B2) su mlijeko i mliječni proizvodi te životinjske iznutrice (npr. jetrica). Slijede ih proizvodi od cjelovitog žita te tamnozeleno lisnato povrće (kao prvi izbor za vegane i osobe koji ne konzumiraju mlijeko). Vitamin B3 (niacin) najzastupljeniji je u gljivama, također lisnatom tamnozelenom povrću poput vitamina B2, kikirikiju, raznim vrstama mesa i ribe.

Uzevši sve navedeno u obzir više je nego jasno koliko su ti vitamini esencijalni za funkcioniranje našeg tijela. Stoga, austrijska je tvrtka Lifecare essentials u svojoj B!TONIC paleti proizvoda dizajnirala i one koje sadrže spomenute vitamine. U proizvodu ROSA SPIRIT se nalaze svi vitamini B kompleksa (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 i B12) s ciljem podržavanja rada našeg organizma uz dodatne benefite za naš živčani sustav koje pružaju ti vitamini, dok se u proizvodu  LADY nalazi 5 vitamina B kompleksa (B3, B6, B7, B9 i B12) koji uz kolagen i ko-enzim Q10 sudjeluju u procesima obnavljanja i poboljšanja strukture i kvalitete stanica kože, kose i noktiju, održavajući mladolikost i svjež izgled. Vitamini B6, B9 i B12 su posebno potrebni i blagotvorni za trudnice i žene koje planiraju začeti, a prisutni su u oba navedena proizvoda u preporučenim dnevnim dozama.