Vitamini B kompleksa - uloga i djelovanje

U proteklom blogu je prodiskutirana je uloga vitamina B2 i B3 u procesima dobivanja energije, ali i ostali vitamini iz ovog kompleksa igraju važne uloge u funkcioniranju čovjeka.

 

Tiamin, B1

Prisutan u mnogim prehrambenim namirnicama, topiv u vodi i lako izlučiv pa nisu poznati problemi s prevelikim količinama ili toksičnosti. Sudjeluje u procesu dobivanja energije (prekursor za enzime), sintezi DNA i RNA te može pomoći u potencijalnom tretmanu problema uzrokovanih dijabetesom.

U hrani se nalazi u mahunarkama, sjemenkama suncokreta i tahiniju, kvascu, žitaricama poput zobi i ječma. Nedostatak može dovesti do beriberija – manjak B1 vitamina koji se očituje u slabosti u ekstremitetima, ubrzanom radu srca, gubitku apetita, proljevom, umorom. Pojavljuje se i kod alkoholičara iz razloga što alkohol otežava apsorpciju B1 iz hrane.

 

Riboflavin, B2

Riboflavin sudjeluje u regulaciji razine ostalih vitamina B-kompleksa. Djelomično je topiv u vodi pa mu apsorpcija nije previsoka. Sav višak izmokrimo kao jarko žuti urin. Ukoliko je prehrana nekvalitetna nedostatak ovog vitamina može dovesti do anoreksije.

Sudjeluje u lancu prijenosa elektrona u metabolizmu dobivanja energije, metabolizira lijekove i ostale toksine u jetri, ima antioksidativno djelovanje, sudjeluje u proizvodnji crvenih krvnih stanica i održavanju zdravlja kože, živčanog i probavnog sustava. Sudjeluje u metabolizmu purina i željeza.

Nedovoljna količina unesena hranom može dovesti do oštećenja na membranama stanica, oštećenja na koži, konjuktivitisa, osjetljivosti na svjetlo, anksioznosti, gubitka apetita, anemije i umora.

U hrani se nalazi u sjemenkama soje, gljivama, špinatu, pšenici, bademima, jajima, škampima, goveđim jetricama, mliječnim proizvodima i kvascu.

Niacin, B3

Prekursor u lancu transporta elektrona u procesu dobivanja energije u stanicama, sudjeluje u popravku strukture DNA, očuvanju zdravlja kože, probavnog sustava i živaca. Također utječe na kontrolu razine kolesterola poboljšanjem sinteze lipida u jetri. Nedostatak može rezultirati oštećenjima na koži i membranama u organizmu, proljevom i demencijom. Prisutan u žitaricama, gljivama, rajčici, govedini, ribi, svinjetini, piletini i jetricama.

Nikotinamid (NAM), također poznat kao niacinamid, oblik je vitamina B3 koji se nalazi u hrani i koristi se kao dodatak prehrani i lijekovima. Kao dodatak, koristi se kao oralni suplement za prevenciju i liječenje pellagre (nedostatak niacina). 

 

Pantotenska kiselina, B5

Bakterije u probavnom sustavu čovjeka mogu proizvesti male količine ovog vitamina. Toksičan samo u suplementiranju ekstremno visokim količinama. Djelotvoran u sprječavanju pojave akni. Sudjeluje u stvaranju acetil-CoA specije u aerobnom sustavu dobivanja energije u stanicama, sintezi kolesterola, hormona i neurotransmitera, metabolizmu lijekova i očuvanju zdravlja kože. Nedostatak može uzrokovati trnce u nogama, a u hrani se može naći u gljivama, kukuruzu, avokadu, grašku, krumpiru i batatu, leći, žumanjku jaja, goveđim jetricama, peradi, ribi i morskim plodovima te jogurtu.

Vitamin B5 je faktor rasta i neophodan je za različite metaboličke funkcije uključujući metabolizam ugljikohidrata, proteina i masnih kiselina. Ovaj vitamin je također uključen u sintezu kolesterola, lipida, neurotransmitera, steroidnih hormona i hemoglobina.

Piridoksin, B6

Direktno povezan nedostatak sa nedostatkom ko-enzima CoQ10. Prekursor za ko-enzim PLP potreban za preko 100 enzima uključenih u sintezu proteina, razbijanje molekule glikogena. Sudjeluje u metabolizmu crvenih krvnih zrnaca, funkciji živčanog i imunosnog sustava te formiranju neurotransmitera i steroidnih hormona. Nedostatak se može očitovati u oštećenjima na membranama i koži, upalnim procesima u ustima ili osipu, poremećajima u radu živčanog sustava, anksioznosti, nesanici, depresiji ili anemiji. U hrani se može naći u krumpiru, batatu, sjemenkama suncokreta, bananama, špinatu, ribi, svinjetini, govedini i peradi.

Biotin, B7

Bakterije u crijevima mogu proizvoditi biotin. Konzumacija velike količine sirovih jaja može rezultirati nedostatkom biotina. Ključan je za formiranje 4 vitalna enzima koji sudjeluju u metabolizmu aminokiseline leucina, proizvodnji energije i sintezi masti.

Nedostatak dovodi do suhe i nadražene kože, povraćanja i nedostatka apetita, gubitkom i stanjivanjem kose, konjuktivitisu i depresiji. U hrani se nalazi u orašastim plodovima, kikirikiju, batatu, luku, gljivama, kakau, zobi, paradajzu, mahunarkama, žumanjku jaja, jetricama, ribi i svinjetini.

 

Folna kiselina, B9

Folati se nalaze u hrani dok je folna kiselina sintetički suplement. Folat je posebno bitan za trudnice, sprječava pojavu neuroloških defekata kod djeteta. Uključen je u metabolizam aminokiselina kao ko-enzim, razbijanju i korištenju vitamina B12 i C, formiranju novih proteina, formaciji crvenih krvnih stanica te razvoju fetusa. Nedostatak može uzrokovati anemiju, nisku razinu bijelih krvnih stanica i trombocita, slabost i gubitak težine, crvenilo jezika i usne šupljine, proljev, preuranjeni porod kao i smanjenu težinu novorođenčeta.  U hrani se nalazi u mahunarkama, lisnatom zelenom povrću poput špinata, brokuli i šparogama te pilećim jetricama.

Cijanokobalimin, B12

U jetri možemo skladištiti velike količine B12 vitamina što je dobro iz razloga što starenjem uglavnom apsorbiramo smanjene količine iz hrane. Uključen je u održavanju zdravlja živčanih stanica, crvenih krvnih zrnaca i u sintezu DNA. Nedostatak može dovesti do neuroloških problema (gubitak pamćenja, manične epizode i psihoze), gubitka apetita i smanjenje tjelesne težine, umora i slabine, depresije te upale usne šupljine. U hrani se nalazi u ribi, školjkama, govedini i žitaricama.

Tvrtka Lifecare essentials je razvila proizvod ROSA SPIRIT u svojoj paleti proizvoda B!TONIC, jedinstveni kompleks B vitamina na tržištu, s veganskim certifikatom i u umjerenim, dovoljnim dozama. Iz navedenih je razloga siguran za korištenje za cjelokupnu populaciju, ne podiže apetit zbog umjerene doziranosti te ne sadrži alergene poput glutena, laktoze i želatine. Ovaj B-kompleks je dobiven hladnim prešanjem iz 14 vrsti voća i 5 vrsti povrća.