Zašto su Omega-3 masne kiseline neophodne za vaše zdravlje?

Sigurno ste čuli da su Omega masne kiseline neophodne za vaše fizičko zdravlje. Možda ste čuli za Omega-3, Omega-6, Omega-9 masne kiseline, EPA, DHA i ALA, ali po čemu se one razlikuju i u kojoj količini su nam potrebne?

Dvije najpoznatije Omega masne kiseline su Omega-3 i Omega-6. Obje su prisutna u našem tijelu i imaju različite funkcije. Za naše je zdravlje iznimno bitan omjer Omega-6 i Omega-3 masnih kiselina. Ako omjer nije uravnotežen, Omega-6 masne kiseline imaju negativan učinak na naše zdravlje.

Omega-6 masne kiseline aktiviraju bolesti i upale

Naša prehrana je danas vrlo bogata Omega-6 masnim kiselinama. U industrijaliziranim zemljama, omjer manji od 20: 1 (Omega-6: Omega-3) je jedva postignut. Takav odnos pogoduje kroničnim bolestima, oslabljenom imunološkom sustavu, upalama, aknama i alergijama.

Biljna ulja kao što su suncokretovo i kukuruzno ulje, ulje bundeve,  kikirikija, čičara ili grožđa imaju vrlo loš omjer Omega-6 i Omega-3 masnih kiselina. Većina gotovih proizvoda i namaza sadrži velike količine takvih biljnih ulja, a restorani ih često koriste za kuhanje i prženje.

Biljno ulje

Omjer Omega-6 : Omega-3

Kukuruzno ulje

50:1

Makovo ulje

70:1

Bučino ulje

115:1

Suncokretovo ulje

120:1

Ulje grožđa

135:1

Ulje šafranike

160:1

                       *prikazane su približne vrijednosti

Omega-6 masne kiseline se u tijelu pretvaraju u arahidonsku kiselinu - polaznu tvar za različite glasnike koji su jako upalni i uključeni u razvoj reumatskih upala, oticanja kože i alergija.

Idealan omjer Omega masnih kiselina je 3: 1 (Omega-6: Omega-3).

Omega-3 masne kiseline – neophodne za vaše zdravlje

Omega-3 masne kiseline djeluju protuupalno i važne su za naš kardiovaskularni sustav, naše kognitivne sposobnosti i naše stanične membrane. Istraživanja su pokazala da imaju vrlo povoljne učinke na upalu i artritis te pružaju olakšanje. Osim toga, igraju vitalnu ulogu u proizvodnji hormona i održavaju zdravu kožu, zglobove i krvne žile. Također, štite od srčanih bolesti i tromboze.

Omega-3 masne kiseline su posebno važne za naš mozak koji se sastoji od oko 40% Omega-3 masnih kiselina. Studije pokazuju da Omega-3 sprječava Alzheimerovu bolest i ima vrlo pozitivan učinak na depresiju, anksiozne poremećaje i ADHD. Jedan od razloga je to što mogu prijeći krvno-moždanu barijeru i djelovati kao antioksidansi koji štite naše stanice.

Aktivni oblici Omega-3 masnih kiselina u tijelu su EPA (eikosapentaenska kiselina) i DHA (dokozaheksaenska kiselina). Tijelo ih može samo proizvesti, ali mu je potreban početni oblik ALA (alfa linolenska kiselina). Ova kiselina se pojavljuje u biljnoj hrani i osnova je za sve druge Omega-3 masne kiseline.

Preporučuju se sljedeće dnevne količine:

1500-2000 mg ALA

250-300 mg EPA i DHA

Koja je hrana izvor Omega-3 masnih kiselina?

Čista biljna prehrana bogata voćem, povrćem, sjemenkama, orašastim plodovima, mahunarkama i pseudoglejima ima vrlo pozitivan učinak na stopu pretvorbe ALA u EPA i DHA. Različito sjemenje kao što su sjeme konoplje ili laneno sjeme, ali i orašasti plodovi i avokado, sadrže obilje ALA kiseline. Samo dvije žlice lanenog sjemena ili sjemena konoplje mogu pokriti dnevne potrebe.

Što je s ribom?

Za razliku od biljnih izvora, riba izravno sadrži EPA i DHA - oblike koje tijelo može aktivno koristiti. Veliki problem, međutim, je taj što su mora jako zagađena. Neke studije su čak pokazale da toksini u ribama potpuno negiraju blagotvorne učinke DHA. Osim toga, riba je obično pržena ili na drugi način zagrijana, što može uzrokovati oksidaciju nezasićenih masnih kiselina i time imati negativne učinke na tijelo.

Izvrsna alternativa ribi i ribljem ulju je ulje algi. Ulje algi je jedini biljni izvor koji sadrži EPA i DHA. Proizvodnja je mnogo održivija i etički opravdana jer ne potiče prekomjerni ribolov oceana.

B!TONIC Golden Oils dodatak prehrani sadrži Omega-3 masne kiseline dobivene iz algi bez prisutnosti joda. Naše alge su uzgajane u ekološki kontroliranoj akvakulturi što nam omogućuje da kontroliramo kakvoću vode, i tako osiguramo da naše Omega-3 masne kiseline ne sadrže štetne tvari i teške metale poput žive ili olova, kao ni ostale nečistoće ni pesticide.

 • Tags: ala, alergije, alge, b!tonic, btonic, chia sjemenke, dha, dodatak prehrani, epa, golden oils, lan, lanene sjemenke, masne kiseline, nezasićene masti, omega 3, omega 6, riba, ulje, ulje alge, vegan
 • Blog

  RSS
  PREBIOTICI I PROBIOTICI – ZAŠTO IH ČESTO MIJEŠAMO I KOJE SU RAZLIKE?
  PREBIOTICI I PROBIOTICI – ZAŠTO IH ČESTO MIJEŠAMO I KOJE SU RAZLIKE?

  Prebiotici i posebice probiotici postaju sve popularniji i poznatiji pojmovi u današnje vrijeme, osobito s porastom prevalencije gastro-intestinalnih poremećaja i...

  Pročitaj više
  LIBIDO I SPOLNA FUNKCIJA
  LIBIDO I SPOLNA FUNKCIJA

  Libido ili seksualni nagon odnosi se na spontanost, učestalost i veličinu/jačinu seksualne želje. Na navedeno utječu prije svega naši hormoni...

  Pročitaj više