Znate li kako održati jetru zdravom?

Jetra je najveća žlijezda i najveći metabolički organ u ljudskom tijelu. Izuzetno je značajna u detoksikacijskom procesu, filtriranju svih toksina iz krvi, pomaže probavi alkohola, masne i slatke hrane te pohranjuje energiju. Vrlo je osjetljiva na toksine koji se nalaze u lijekovima i koji ju prilikom prerade oštećuju. U nekoliko ćemo vam točaka opisati kako zaštititi jetru i održati ju zdravom.

Zdrava prehrana

Naravno, jedan od najboljih načina zaštite jetre je zdrava prehrana. To uključuje hranu koja sadržava male količine trans masti i fruktoze, tvari koje se nalaze u mnogim prerađenim namirnicama kao što su gazirana pića i pržena hrana. Prerađena hrana također često uključuje niz drugih kemikalija za održavanje svježine i izgleda.

Vaša najbolja opcija za održavanje zdravlja jetre i cjelokupnog organizma je smanjivanje potrošnje pretpakirane i prerađene hrane te pripremanje hrane koristeći svježe sastojke kad god je to moguće.

Organska hrana

Pomno birajte hranu kako bi limitirali izloženost svog organizma štetnim pesticidima i drugim kemikalijama. Organska je hrana proizvedena uz minimalnu upotrebu pesticida i dodanih hormona ili antibiotika.

Redovita vježba

Redovita tjelovježba, osim što pomaže u održavanju zdrave tjelesne težine, pomaže i očuvanju zdravlja jetre. Studije su pokazale da samo 150 minuta aktivnosti tjedno (to je samo pola sata dnevno, pet dana u tjednu) dovoljno za poboljšanje razine jetrenih enzima i ukupne funkcije jetre.

Prestanak pušenja

Pušenje drastično povećava rizik od ciroze jetre i tumora jetre.

Umjereno konzumiranje alkohola

Kada jetra procesuira alkohol, otpušta se niz toksičnih kemikalija koje mogu uzrokovati njezino oštećenje. Alkoholna bolest jetre posljedica je prekomjerne potrošnje alkohola,  a odgovorna je za 37% svih smrtnih slučajeva povezanih s jetrom.

Stoga, ako ste u posljednje vrijeme konzumirali puno alkohola, uzmite potpunu pauzu od konzumiranja alkohola. Vaša jetra treba 2 tjedna bez alkohola kako bi započela proces ozdravljenja.

Oprez pri korištenju lijekova

Budite oprezni tijekom uzimanja antibiotika ili neke druge prepisane terapije. Konzumacija lijekova opterećuje jetru, jer mora raditi prekovremeno kako bi metabolizirala lijekove i uklonila višak toksina. Iz tog razloga neki lijekovi mogu uzrokovati ozbiljna oštećenja, osobito kada se pomiješaju s drugim tvarima.

Iako je jetru vrlo lako oštetiti, ona srećom ona ima izvanrednu sposobnost regeneracije pa je moguć gotovo potpuni oporavak od štetnih utjecaja toksina. Za očuvanje jetre koristite TERRA LIVER, kombinaciju četiri biljna sastojka koja pridonosi zaštiti jetre od preopterećenje ili štetnih utjecaja te pridonosi njenoj regeneraciji.

 • Tags: organska hrana, zaštita jetre, zdrava prehrana
 • ← Older Post Newer Post →

  Blog

  RSS
  Tags
  kalcij kvaliteta sna kvalitetne namirnice magnezij majčinstvo majke mamurluk nesanica organska hrana spavanje trudnoća uravnotežena prehrana važna ishrana vitamin b vitamin b kompleks voda zaštita jetre zdrava prehrana zdravlje beba zdravlje majke

  Hrana za zdraviju kosu i snažnije nokte

  Zima je na vratima i temperature postaju sve niže. Oni koji se muče s ispucalim noktima i kosom, najčešće probleme...

  Čitaj više →

  Krom snižava šećer u krvi i reducira masti

  Što je krom? Krom je mineral koji nalazimo u prirodi u više oblika, od kojih su najpoznatiji i najrasprostranjeniji trovalentni...

  Čitaj više →