Znate li što su fitonutrijenti?

Što su fitonutrijenti?

Biljna hrana sadrži na tisuće prirodnih kemikalija. Oni se nazivaju fitonutrijenti ili fitokemikalije. "Fito" u nazivu se odnosi na grčku riječ za biljku. Ti spojevi pomažu u zaštiti biljaka od klica, gljivica, buba i drugih prijetnji.

Voće i povrće sadrže fitonutrijente, no pronalazimo ih i u sljedećim namirnicama:

 • cjelovite žitarice
 • orašasti plodovi
 • grahorice i mahunarke
 • čaj

Fitonutrijenti nisu neophodni za funkcioniranje organizma za razliku od vitamina i minerala koje biljna hrana sadrži, no, mogu nam pomoći u sprječavanju bolesti i održavanju ispravnog funkcioniranja našeg tijela. Hrana koja se temelji na biljkama sadrži više od 100 000 različitih hranjivih tvari koje sprečavaju bolest - točnije, više od 100 000 fitohranjivih sastojaka.

Kako fitonutrijenti mogu pomoći vašem zdravlju?

Borovnice imaju antocijane koji mogu pomoći u pamćenju i kognitivnoj funkciji mozga. Rajčica je bogata likopenom crvenog pigmenta koji može pomoći kod bolesti srca i karcinoma, a đumbir sadrži gingerole koji mogu pomoći kod hipertenzije – visokog tlaka. Unos citrusa povezan je sa smanjenim rizikom od moždanog udara, zahvaljujući njegovom fitonutrijentu hesperidinu za kojeg se čini da povećava protok krvi u tijelu, uključujući mozak.

Otkriveno je da stotine fitonutrijenata imaju protuupalno i antioksidativno djelovanje. Šest mjeseci konzumiranja fitonutrijenata kurkumina, svijetlo žutog pigmenta u kurkumi i kvercetina, koji se prirodno nalazi u takvom voću i povrću, kao što su crveni luk i grožđe, smanjuje broj i veličinu polipa za više od 50% kod pacijenata s nasljednim oblikom karcinoma debelog crijeva.

Mnogi fitonutrijenti mogu pomoći u blokiranju stvaranja novih krvnih žila koje hrane tumore, a čini se da drugi učinkovito brane organizam od toksičnih napadača. Istraživači su otkrili da fitonutrijenti u biljnoj hrani kao što su voće, povrće, lišće čaja i grah, mogu blokirati učinke dioksina u „in vitro“ istraživanjima. Čini se da je razina fitonutrijenata u krvotoku postignuta konzumiranjem tri jabuke dnevno ili crvenog luka prepolovila toksičnost dioksina za ljudski organizam. Kako su ovi učinci fitonutrijenata trajali samo nekoliko sati, trebali bismo biti sigurni da jedemo zdravu hranu biljnog porijekla pri svakom obroku.

Fitonutrijenti brokule

Zanimljiv je primjer fitonutrijenta izotiocijanata koji se nalaze u brokuli, a koji mogu utjecati na ponašanje gena u jetri koji razlaže potencijalno kancerogene kemikalije i druge toksine. Bez konzumiranja brokule, taj gen nije aktiviran, a tijelo traži druge alate za detoks. S konzumiranjem brokule gen je aktiviran i aktivnije sudjeluje u procesu detoksa. Neki od nas imaju te gene, a neki ne. Ako ga nemamo, brokula nam ne može pomoći u borbi protiv kancerogenih tvari na ovaj način. Naravno, brokula kao povrće ima još mnogo korisnih benefita, a ne samo navedeni.

Fitonutrijenti rajčice

Još jedan zanimljiv primjer je rajčica koja sadržava fitonutrijente likopene koji između ostalog utječu na ponašanje gena zaduženih za zdravlje prostate. Likopen daje karakterističnu crvenu boju rajčici, guavi, lubenici  i crvenom grejpu. On je snažan antioksidans koji hvata i neutralizira slobodne radikale koji oštećuju tjelesne stanice. Kemijski oblik likopena koji nalazimo u rajčici mijenja se s obzirom na temperaturu kojoj je izložen prilikom obrade tako da ga tijelo lakše apsorbira kada je rajčica skuhana. S kuhanom rajčicom u našoj prehrani, uz sve benefite, smanjuje se i rizik od raka prostate.

Ako niste u prilici jesti raznoliku hranu bogatu mikronutrijentima ili ste u stisci s vremenom, svakako razmotrite nadopunjavanje vaše prehrane kroz neki od proizvoda iz B!TONIC linije. B!TONIC dodaci prehrani su dizajnirani za ciljane skupine ljudi i podršku njihovom zdravlju te je u velikoj većini proizvoda prisutan minimalno jedan prirodni ekstrakt kako bi optimizirao učinkovitost i bioraspoloživost određene formule našeg proizvoda. Od navedenih fitonutrijenata u ovom blogu, ekstrakt borovnice se nalazi u proizvodu GREEN METABOLISM, ekstrakt kurkumina u TERRA LIVER proizvodu dok se ekstrakt đumbira može naći u proizvodu ORANGE IMMUNE. Ekstrakt sjemenki grožđa prisutan je u proizvodu LADY.

 • Tags: alergije, brokula, btonic, fitonutrijenti, organska hrana, rajčica, uravnotežena prehrana, zaštita jetre, zdrava prehrana, zdravlje
 • Blog

  RSS
  PREBIOTICI I PROBIOTICI – ZAŠTO IH ČESTO MIJEŠAMO I KOJE SU RAZLIKE?
  PREBIOTICI I PROBIOTICI – ZAŠTO IH ČESTO MIJEŠAMO I KOJE SU RAZLIKE?

  Prebiotici i posebice probiotici postaju sve popularniji i poznatiji pojmovi u današnje vrijeme, osobito s porastom prevalencije gastro-intestinalnih poremećaja i...

  Pročitaj više
  LIBIDO I SPOLNA FUNKCIJA
  LIBIDO I SPOLNA FUNKCIJA

  Libido ili seksualni nagon odnosi se na spontanost, učestalost i veličinu/jačinu seksualne želje. Na navedeno utječu prije svega naši hormoni...

  Pročitaj više