Instagramski nutricionizam

Volin svoju struku i smatran da u zdravstvenim ustanovama kronično fali naše struke i našeg mišljenja u kompletnom liječenju pacijenata. I ne samo njih nego svaka određena skupina i individualna osoba bi tribala brinit o svojoj prehrani. Ono što mi unosi nemir je da se stvaraju nerealne predodžbe nutricionizma. U novije vrime je nutricionizam došo jako popularan. Kad san ja počela studirat nije se niti znalo što je to nutricionizam. Ma znalo se, ali nije bio toliko tema svakodnevnice. Jednom me jedna osoba u mom mistu pitala što studiran, pa kad san joj rekla nutricionizam, ona je priupitala: “Ajme meni, oćeš li sad tirat vragove iz judi?” Zanimljivo da je egzorcizam stavila u kontekst nutricionizma. Ko zna možda bi sa ovon današnjon ortoreksijon* i mogli pristupat na način egzorcizma, da objasnimo judima da nije nutricionizam toliko teška tema, da se ne triba toliko opterećivat sa “zdravom” i “nezdravom” prehranom, da se prehrana ne gleda na razini jednog dana, već na razini miseca.

Teško mi je kad moran po ne znan koji put ponovit onu znanu izreku Paracelsusa, biće se i okreće jadan u grobu. “Svaka tvar može biti otrov ili lijek, ovisno o njenoj dozi.”  Pa kad se sitin da se ta rečenica pojavi na svakon prvon predavanju iz neke od pustih toksikologija, mislin se pa to nema kome ne izlazi na uši. A onda sa druge strane, očito je i triba ponavljat kad su se svi uhtitli pričat o ton nutricionizmu, i oni koji znaju i oni koji ne znaju. Pa svak daje neka super, pametna, idejna, revolucionarna riješenja. Nemojte smatrat da nutricionisti niti nutricionizam od vas traže nešto nemoguće. Nama je zadatak da vas osvjestimo da u moru ovih nekih pomama i trendova, nađete ono najbolje što vama odgovara. Nije chia nešto revolucionarno, niti je amarant nešto bez čega vaša prehrana ne bi bila potpuna. Hranili su se meni baba i dide sa kupuson, maslinovim ujen i inćunima, i onda bi još iza toga popili čašu plavca malog, i nije in ništa falilo. Ako ne znate što je plavac mali, molim informirajte se. :) Previše su se danas popularizirale razne neke nove skupine namirnica, pa je to “fensi” i “kul” i novo, i kada nutricinosti barataju sa tin namirnicama znaju što koriste i znaju da mogu iste te nutrijente unit i puten drugih već godinama znanih namirnica. Međutim ne znaju svi i misle da su im te “trendi” namirnice nužno potribne za uravnoteženu prehranu. Kad se na instagramu vide sve te namirnice onako lipo slikane, pa neka osoba kojoj je već malo krivo što je ujutro pojila burek (što nije najgora stvar na svitu) vidi takvu lipu sliku, bocne je savjest pa promisli: “Vidi kako se ova(j) lipo hrani, a ja tu jiden burek. Neću sad ništa jist do 5 popodne, i onda ću pojist jedan obrok, pa neću jist do ujutro.” I tu je već sve pošlo u krivon smjeru. Prvo. Izgladnjivanje nije način. NIKAD. Drugo. Ko što san rekla, ne gleda van se prehrana na razini dana, već miseca. Treće. I ja ko nutriconist iman svoje loše dane, pa kad san taj dan već okupirana sa životon, ne da mi se još mislit što ću pojist. I onda da se još sa tin opterećujen, pa da padan u ponore lošeg raspoloženja. Svaka osoba sebe zna najbolje. Ako još ne zna, mora se potrudit da vidi što mu/joj točno odgovara. Jer nateže je uć u svoju glavu, ali kad uspijete, neprocijenjivo je!

Oko previše se stvari danas opterećujemo da još i oko hrane radimo bauk. Uživajte i onda će van doć prirodno da volite pojist nešto novo i nešto “trendi”. Jer, nemojte me krivo shvatit, ja volin svu hranu (osim majoneze, to san se stvarno tako rodila). Međutim uvidom u ovu današnju pomamu za “superfoodom”, zagovaran vraćanje na ricete od naših starih, na tu dalmatinsku spizu u mom slučaju, pa kad van se sve u glavi lipo izregulira onda van je i tu “novu” hranu lakše uvrstit u vašu svakodnevnu prehranu. Ne dajte da van trendovi kreiraju nesuvisle situacije u glavi i nepotribne grižnje savjesti. Jer uspili su od hrane napravit toliko preoptrerećivanje, a zapravo je tu da uživamo. Da se opustimo i sidnemo za stol sa svojon famijon i dragin osobama, i uz lipu spizu i uz čašu vina, toga moga najlipšeg plavca malog, prokomentiramo radni dan. Vrlo jednostavno.

Ipak svi najbolje funkcioniramo kad smo opušteni.

 

*Ortoreksija je psihički poremećaj koji se karakterizira kao opsjednutost zdravom prehranom.

 

Zanimaju vas i moji ostali članci? Samo pratite LINK ;)